ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) E-OSB, Otomasyon ve Verimlilik Projesi için imzalar atıldı. İmza töreninde BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. M. Zeki Durak ile NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez hazır bulundu. Doç. Dr. Zeki Durak, imza törenindeki konuşmasında projeye ilişkin bilgiler verdi. Projeyle, NOSAB sınırları dahilinde faaliyette bulunan 339 kayıtlı firmaya sağlanan elektrik, su, doğal gaz ve arıtma hizmetlerine yönelik sayaç okumalarının uzaktan yapılabileceğini, arıza ve acil durumlarına daha hızlı müdahale edilmesi amacı ile sorunun hızlı bir şekilde tespiti için Otomatik Sayaç Okuma ve Yönetimi (OSOS) ve Enerji Kalitesi Analizi ve Raporlama Sistemi'nin (EKARS) kurulacağını söyledi.

HEM EKONOMİK HEM ÇEVRESEL KAZANÇ

Sistemlerin kurulmasıyla enerji niteliğinin analizi, mevcut durumda tespit edilemeyen kayıp-kaçak miktarlarının düşürülmesi yolu ile kaynak verimliliğinin sağlanmasının hem ekonomik hem de çevresel kazanç elde edileceğini aktaran Durak, "Günümüzde değişen ve gelişen teknolojiye bağlı şekilde pek çok operasyonel işlemin çevrimiçi takip edilmesi hem daha az işgücü kullanımı hem de farklı hizmet kalemlerinin ön plana çıkarılması neticelerini doğurmaktadır. Bu sonuçlar, OSB gibi yapıları bir dönüşüme itmektedir. Yapılacak olan teknolojik yatırımlar hem hizmet niteliğini artıracak hem de daha izlenebilir, sürdürülebilir ve şeffaf bir tüketim takip sisteminin kurulmasına olanak sağlayacaktır" dedi.

YILLIK 200 BİN LİRA TASARRUF

Genel Sekreter Durak, proje kapsamında kurulacak sistemlerle elektrik, doğal gaz ve su tüketimlerinin uzaktan okunması yolu ile operasyonel işlemler için gerekli olan sürecin kısalacağını, faturalandırmanın daha hızlı yapılacağını ve işlenen verinin güvenilirliğinin artacağını vurgulayarak, "Tüketim miktarlarının online takip edilebilmesi yolu ile, eş zamanlı olarak okuma sağlanabilecek, bu şekilde yararlanıcıların tüketim miktarlarında otokontrol geliştirmesine olanak doğacaktır. Tüketimlerdeki kayıp-kaçak miktarları cadde, sokak, abone bazında kontrol edilebileceği için kayıp-kaçak ve arıza gibi durumlarda anlık müdahale beceriyi geliştirilecektir. Kayıp-kaçak tespiti çevresel ve ekonomik katma değer sağlayacaktır. Teknolojinin etkin kullanımı sayesinde de sürdürülebilir yönetim gücünün pekiştirilmesi sağlanacaktır. Uzaktan okuma yolu ile senelik yaklaşık 200 000 TL tasarruf edilmesi beklenmektedir. Bütçesi 2,6 000 000 TL olan bu projeye yüzde 70'ün üstünde destek sağlayacağız " ifadelerini kullandı. Günümüzde tüm dünyanın enerji verimliliğine büyük önem verdiğine işaret eden Durak, BEBKA olarak NOSAB’ın da faydalandığı Yenilik ve Verimlilik Mali Destek programımız kapsamında toplam 11 projeye 9,5 000 000 TL destek verileceğini sözlerine ekledi.