Test ve Ölçü aletleri alanında çözüm sunmak amacıyla 1993 yılından beri hizmet veren Netes Mühendislik, yeni dönemde stok gücünü artırarak yoluna devam etmeyi hedefliyor. NETES Mühendislik Genel Müdürü Altan Sezer ile hem yeni dönem hedeflerini hem de hava kaçaklarını tespit ederek elde edilecek tasarruf imkanlarını konuştuk.  

Netes Mühendislik firmasının kuruluşundan ve Türkiye’de geldiği noktadan bahsedebilir misiniz?

Test ve Ölçü Aletleri sektöründe “En Etkin Çözümü Sunabilme” amacıyla 1993 yılında kurulan Netes Mühendislik ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, bugün 28. yılında sektörün öncüsü konumundadır. 40 kişilik uzman satış ekibi tarafından sahada aktif hizmet sunulurken, teknik servis ve 20 kişilik uzman kalibrasyon ekibine sahip, 13 farklı konuda akredite kalibrasyon laboratuvarı ile de satış sonrası destek hizmeti verilmektedir.

JEOTERMAL ENERJİNİN VERİMİNİ ARTIRMAK MÜMKÜN JEOTERMAL ENERJİNİN VERİMİNİ ARTIRMAK MÜMKÜN

Netes bünyesinde; Fluke (Fluke Calibration, Fluke Biomedical, Fluke Networks), Tektronix, Keithley, Ametek gibi dünyada sektörün lideri konumunda olan, 40’a yakın kuruluşun Türkiye distribütörlüğü yürütülmektedir. 100 kişilik dinamik kadrosu ile birlikte, etkili ve yenilikçi kalite politikası doğrultusunda daima en iyiyi hedefleyen Netes, test ve ölçü aletleri sektörünün ihtiyaçlarını her alanda karşılamaya devam edecektir. 

Ürün ve Hizmetleri 8 farklı kategoride tüketiciyle buluşturuyorsunuz. Yeni dönemde odaklanmayı planladığınız sektörlerden ve ürünlerden bahsedebilir misiniz? 

Bu kategorileri Endüstriyel Cihazlar, High Tech Cihazlar, Network Cihazlar, Biyomedikal Cihazlar, Eğitim Setleri, Kalibrasyon Sertifikalandırma Hizmetleri (Elektriksel, Basınç, Boyutsal, Tork, Yüksek Frekans, RF, Yüksek Gerilim, Terazi, Sıcaklık, EMC, Biyomedikal), Teknik Servis Hizmetleri ve 17025 Kalite Sistem Eğitim ve Danışmanlık Hizmeti şeklinde ayırabiliriz. 

Kategorileri biraz detaylandıracak olursak;

Endüstriyel cihazlar grubunda, endüstri içerisinde tercih edilen test ve ölçüme ilişkin multimetre, pensampermetre, termometre, topraklama test cihazları ve çok çeşitli elektriksel test cihazları gibi el aletlerinin yanı sıra termal kamera, enerji analizörü, vibrasyon test cihazı vb.  gibi ileri seviye test ölçü aletlerini bünyemizde barındırmaktayız. 

High Tech Cihazlar grubunda; osiloskop, spektrum analizör, EMI-EMC test sistemleri, kalibratörler, güç kaynakları, elektronik yük… vb. ileri teknoloji test ve ölçüm sistemleri bulunmakta.

Network Cihazlar arasında; Bakır/Fiber kablolama test ve sertifikalandırma, WIFI test cihazları... vb. Network test sistemleri yer alıyor.

Biyomedikal grubu; Biyomedikal cihazların test, kalibrasyon ve validasyonlarında kullanılan referans, kalibratör, simülatör… vb test sistemlerini içeriyor.

Eğitim Setleri; Yurt içi veya yurt dışında faaliyet gösteren eğitim kurumları başta olmak üzere eğitim üzerine hizmet veren her sektöre, bu hizmette kullanabilecekleri eğitim materyalleri ve eğitim setlerini tedarik etmekteyiz.

Yeni dönemde, özellikle çağımızın gereği olan yenilenebilir enerji sektörüne yönelik (solar sistemler için Fluke 393 FC 1500V pensmetre ve IRR1 Sol güneş ışınımı ölçüm cihazı) ölçü aletleri ve enerji verimliliği konularında fabrikaların en çok kayıp kaçak bedeli ödediği basınçlı hava sistemlerine yönelik hava kaçağı tespit cihazları (Fluke ii900 ve ii910) konusunda sektöre yön vermeyi planlıyoruz.

Fluke markası ürün geliştirme konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Test ve ölçme alanında gelişen yeni teknolojiler hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Fluke, sürekli inovasyon yapan, ürün geliştiren ve bu konuda sahadan çok fazla geri bildirim alan bir firmadır. Yenilikçi test ölçü aletlerinin yanı sıra yazılım ve bulut sistemi üzerine çalışmaları mevcuttur. Neredeyse tüm cihazlara entegre edilen Fluke Connect özelliği sayesinde cihazlar wireless veya bluetooth haberleşme yöntemleri ile akıllı telefon veya tabletlerle iletişim kurabilmektedir. Aynı ismi taşıyan ücretsiz yazılım sayesinde ekibinizle ortak bir ağ kurup, iş emirleri oluşturabilir alınan ölçümleri çok uzaktan bile kolaylıkla kontrol edebilir ve tüm bu verileri bulut ortamında saklayabilirsiniz.

Hava kaçaklarını tespit ederek müdahale etmenin tesislere sağladığı verimlilik potansiyeli nedir? Tesislerin verimlilik noktasında önemli çalışmaları var. Siz sahadan nasıl dönüşler alıyorsunuz?  

Günümüzde işletmelerin en büyük maliyet kalemlerini sıralamak istesek, sanırım enerji maliyetleri bunun en başında gelebilir. İşletmelerde ise basınçlı hava üretim maliyetleri bir hayli yüksektir. Genel olarak fabrikalarda üretilen basınçlı havanın yüzde 30’una yakın kısmı enerji kaçağı olarak kaybolabiliyor. Bunca maliyete katlanıp oluşturduğunuz basınçlı havanın bir de kaçaklar yüzünden uçup gittiğini düşünün.

Mühendislik alanında sunduğunuz hizmetleri anlatabilir misiniz? 

Netes Mühendislik olarak bünyemizde geniş bir mühendis kadrosu bulundurmaktayız. 100’e yakın kadromuzda 40 kişilik konularında uzman satış mühendis ve teknik destek ekibimiz ile, laboratuvarda ve servis birimlerinde çalışan 20 arkadaşımız ile aralıksız hizmet vermekteyiz. Müşterilerimizden gelen soru ve sorunları doğru analiz edip en uygun çözümleri sunmak, en efektif çözümlerle dönebilmek birinci önceliğimizdir. Mühendis kadromuz bu soruları değerlendirerek, müşterilere en doğru soruları sorarak sizi en hızlı şekilde çözüme ulaştırmayı görev edinmişlerdir. Ayrıca satışını yaptığımız cihazların servis, yerinde kalibrasyon ve eğitim hizmetlerini de sunmaktayız.

Yeni dönem hedef ve projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 2022 iş gündeminizde hangi maddeler yer alıyor? 

Özellikle pandemi sürecinde yaşanan komponent sıkıntılarında, geniş stok gücümüzle müşterilerimize hiçbir şekilde aksaklık yaşatmadan teslimatlarımızı en hızlı şekilde yapabildik. Gerek Türkiye’de Netes Mühendislik’in stoğunu, gerekse yurt dışında tedarikçilerimizin stoklarını düşünecek olursak, kendi alanımızda, şu an müşterilere en hızlı cevap verebilen firmayız diyebilirim. 

Yeni dönemde stok gücümüzü arttırarak tamamen müşteri odaklı çözümlerle tüm müşterilerimize hizmet sunmaya devam edeceğiz. Ayrıca geniş personel kadromuzla Türkiye’nin her noktasına kalitemizden hiçbir zaman ödün vermeden, kesintisiz ve en hızlı şekilde hizmet sunmaya çalışacağız.