QNB Finanbank,700 bilgisayar mühendisinin istihdam edildiği bu merkezin 3 binasının da kullanılarak hazırlandığı bu proje 117,73 KWp/ 100 KWe kurulu gücü olup; yılda 150 MWh elektrik üretecek. MY Enerjisolar Genel Müdürü Mehmet Yükselen projenin detaylarını ve öne çıkan mühendislik uygulamalarını şu sözlerle anlattı: “Bu alanda QNB Finansbank için bir proje geliştirdik. Aşağı yukarı 600 – 700 bilgisayar mühendisinin istihdam edildiği bu merkez, QNB Finansbank’ın beyni olarak kabul ediliyor. Bu merkez 3 binadan oluşuyor. Biz de bu binaların üzerinde 3 adet toplamda 115 kWh kapasiteye sahip bir tesis kurduk. Bu tesisin iki özelliği bulunuyor.” 

PROJENİN İKİ ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ  

QNB Finansbank’ta hayata geçen güneş projesinin iki önemli özelliği dikkat çekiyor. 
•    Birincisi; 21 metre uzunluğa sahip bir bina olduğu ve Osmangazi köprüsünün hemen karşısında yer aldığı için çok güzel bir manzaraya ve yoğun bir rüzgara sahip. Biz oradaki düz çatıya %13 eğimli bir güneş enerji sistemi kurduk. Ayrıca rüzgar yükünü iyi bir şekilde taşıyabilmesi için rüzgarlıklı bir konstrüksiyon ile çalıştık. Her panele 75 kilo bir ağırlık gelecek şekilde ağırlık sistemi kullandık. 

•    İkincisi; çatının arkasında bulunan kenet çatı sistemi üzerine uygulama yaptık. Kenet çatı sistemine alüminyum uzun profillerle montajını gerçekleştirdik ve inverter sayesinde ana panoya elektriği verme imkanımız oldu. QNB Finansbank’ın güneş ile ilgili ilk kez gerçekleştirdiği bir proje olduğu için datacenter merkezinin belli bir miktar elektriğini üretme  imkanı buldu.  

Projenin en önemli kısmını yasal mevzuatlar oluşturdu. QNB Finansbank’ın sürdürülebilirlik bilinci ve farkındalıkları yüksek olduğu için yönetmelik yayınlandıktan hemen sonra projeyi hayata geçirmek istediler. Projenin hayata geçeceği yer serbest bölgede olması ve normal bölgelerden farklı bir mevzuat prosedürü gerektirdiği için yazışmalar ve idari süreçler zaman aldı. Yine de 2 – 3 ay içerisinde tamamlayarak projeyi teslim ettik.