Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerjisi Santralleri-3 (YEKA GES-3) yarışmaları, 4 gün boyunca devam etti ve tamamlandı. 4 gün içerisinde 12 farklı şirkete toplam 260 MW kapasite tahsisi yapıldı. Yarışmalar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlendi. Kilovatsaat başına 35 kuruş tavan fiyat üzerinden açık eksiltme usulü ile gerçekleşti. 

EN DÜŞÜK TEKLİF ANTALYA-3 BÖLGESİ İÇİN GELDİ 

Yarışma kapsamında en düşük teklif 18,5 kuruşla 10 MW kapasiteli Antalya-3 bölgesi için verildi. En yüksek teklif ise kilovatsaat başına 28,9 ile Ağrı-1 Bölgesi için yapıldı. YEKA GES-3 yarışmalarının ilk gününde 3 şirkete 60 megavat, ikinci gününde 3 şirkete 70 megavat, üçüncü gününde 3 şirkete 80 megavat ve son gününde 4 şirkete 50 megavat kapasite tahsis edildi. Böylelikle, YEKA GES-3 yarışmalarında 4 günde 12 farklı şirkete toplam 260 megavat kapasite tahsis edildi.

TURHAN: GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETİMİ UCUZLADI  

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Solar3GW Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, “Yarışmalarda çıkan fiyatlar konusunda teklif sahibi yatırımcılara güvenmek gerekiyor. Her yatırımcı farklı risk anlayışı, getir beklentisi ve gelecek öngörüsü bulunuyor. Şirketler tekliflerini buna göre verir. Burada önemli olan, sadece kazananların değil, onlarca diğer teklif sahibinin de YEKA yarışmalarında verdikleri ilk teklifin dahi 35 kuruşun altında olmasıdır. Bu da güneşin elektrik üretimi için ne kadar ucuz bir kaynak olduğunu göstermektedir” dedi. 

DEMİRDAĞ: YEKDEM’İN BAŞARISI YEKA OLDU

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Başkanı Halil Demirdağ, “YEKA yarışmalarındaki başarının sebebini Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması oluşturduğu sağlam alt yapıdan kaynaklanıyor. Bu sayede Türkiye'de güneş enerjisi santralinde gerekli ekipmanlardan, panelinden kablosuna kadar her alanda üretimin yapıldığı yüzlerce fabrika kuruldu. Sadece kurulu güç artmadı, bu alanda Türkiye'de mühendis de yetişti. Uzman ve bu sektörde çalışacak kalifiye eleman yetişti. Dolayısıyla YEKDEM sayesinde bir güneş enerjisi sektörü oluştu. Bu oluşmasaydı bugün YEKA yarışmalarında böyle fiyatlar görülemezdi” dedi. 

KALELİ: YATIRIMCILAR KENDİ TİCARİ KOŞULLARINI ELLERİNDE BULUNDURUYOR 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren bir diğer isim ise Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Başkanı Kutay Kaleli oldu. Kaleli, “Yarışmalarda yatırımcılar kendi ticari koşullarını ellerinde bulunduruyor. Enerji portföyleri ve finansman kaynakları çerçevesinde belirlenmiş fiyatlar görüldü. Açılış fiyatı olan 35 kuruşun oldukça altında kazanılan yarışmalar oldu. Bugün için fiyat beklentisinin ihalelerdeki fiyatlardan bir miktar düşük olduğunu hepimiz gözlemledik, gelecekte bugünkü Kovid-19 salgın koşulları dikkate alındığında ham madde fiyatlarındaki, üretim ve finansman maliyetlerindeki beklenti ve projelerin yapılabilirlik koşullarının değişebileceğini düşünüyoruz." dedi. (AA)