Türkiye’nin 36 ilinde ve 1000 MW gücünde bağlantı kapasitesini tahsisi amacıyla 10, 15 ve 20 MW kapasitelerinde olacak şekilde mini YEKA ihalesi yapılacak. İhale ile ilgili detaylar belli oldu. YEKA kapsamında kurulacak güneş enerji santrallerinde modüllerin yerlilik oranı en az yüzde 70 olması isteniyor. Mini YEKA’lar sonrası kurulacak santrallerin lisans süresi ise 30 yıl olacak. Ayrıca modül üretiminde kullanılan güneş hücrelerinde de yerlilik şartı istenecek. 

YÜZDE 18 VERİMLİLİK DEĞERİ OLACAK 

En fazla kapasite tahsisi yapılacak iller arasında; Antalya, Gaziantep, Mardin ve Van yer alıyor. Diğer iller ise ağırlıklı olarak İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde bulunuyor. Mini güneş YEKA ihaleleri belirlenen tavan fiyat üzerinden açık eksiltme usulüyle düzenlenecek. En düşük teklif ihale neticesinde imzalanan sözleşmede birim elektrik enerji alım fiyatı olarak belirlenecek. İhale sonrası kurulan santrallerde Yerli Malı Belgesi’ne sahip modüllerin kullanılması zorunlu olacak. Modüller ise standart test koşullarına göre en az yüzde 18 verimlilik değerine sahip olacak. Modüller Türkiye’de kurulu fabrikalardan ya da serbest bölge dışında faaliyet gösteren imalatçılardan sağlanacak. 

ÖDEMELER YEKDEM KAPSAMINDA 3 AYDA BİR YAPILACAK 

Mini YEKA kapsamında kurulan GES projelerinin lisans süresi 30 yıl olarak belirlendi. İhale kapsamında tahsis edilen kapasitenin 10 MW olması halinde önlisans süresi 18 ay, inşaat süresi ise lisans alındığı günden itibaren yine en fazla 18 ay olacak. Kapasite şayet 15 ya da 20 MW ise bu süre 22’şey ay ile sınırlı kalacak. Sözleşmede yer alan birim elektrik enerjisi alım fiyatı ihale tarihini takip eden ikinci 3 aylık dönemin başlangıcından itibaren piyasa takas fiyatına (PTF) göre güncellenmeye başlanacak. Santral devreye alınmasıyla birlikte güncel birim elektrik enerjisi alım fiyatı üzerinden 3 aylık dönemler halinde ödemesi gerçekleşecek. Ödemeler, imzaların atıldığı tarihten itibaren 15 yıl boyunca YEKDEM kapsamında yapılacak.