Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl gerçekleştirilecek Mini YEKA-GES yarışmalarıyla ilgili Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği’nin düzenlediği Güneş Zirvesi'nde bilgi verdi. Güneşte yakalanan ivmenin çok daha yukarı çekileceğini belirten Dönmez, “36 ilimizde toplam 1000 MW’lık 74 yarışma düzenlenecek. Başvuruları iki ay içerisinde alacağız. Düzenlenen yarışma güneş enerjisi yatırımlarının tabana ulaşması için çok önemli” dedi. 

“YENİLENEBİLİR GÜCÜMÜZ 49 BİN 550 MW’A ULAŞTI”

Güneş enerjisi başta olmak üzere Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları alanında ulaştığı güçle ilgili bilgi veren Dönmez, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık 4 bin 900 MW kurulu güce sahip projeyi devreye aldık. Bu projelerin yüzde 98’ini yenilenebilir enerji kaynakları ulaştırdı. Yenilenebilir kurulu gücümüz 49 bin 550 megavata ulaştı. Toplam kurulu gücümüz içerisinde yenilenebilir enerji ayı yüzde 51,7 seviyesine yükseldi" dedi. 

ÇATIDA 458 MEGAVAT KURULU GÜCE ULAŞILDI

Geçen yıl sonu itibarıyla 458 megavat çatı GES kurulu gücüne ulaşıldığına değinen Dönmez, toplamda 3 bin 490 megavat kurulu güce sahip 9 bin 178 çatı GES başvurusunun bulunduğunu kaydetti. Dönmez, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Güneş enerjisi Türkiye'de gelişme dönemine girdi. Güneş enerjisi teknolojisini yerlileştirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu hem ülkemiz hem sektör için oldukça önemli” dedi. (AA)