Güneş enerjisi alanında yaşanan son gelişmeleri ve yakın zamanda açıklanan Mini Güneş YEKA ihalesini değerlendirmek amacıyla zoom üzerinden ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ ve Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli katıldı. 

“DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İMKANI OLABİLİR”

YEKA GES 3 ihalesinin ilk defa TL bazında yapılacağını söyleyerek konuşmasına başlayan GÜYAD Başkanı Cem Özkök, eskalasyonun TL ref olmasını talep ettiklerini ancak şartnamede eskalasyonun ÜFE bazlı olduğunu belirtti. Özkök, şartnameyle ilgili durumu şu sözlerle değerlendirdi. “Şartnamede eskalasyonun ÜFE bazlı olduğunu ve sınır koyulduğunu gördük. Biz öncelikle bu sınırın kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu konuyla ilgili olarak bankalarla gerekli görüşmeleri gerçekleştirerek görüşlerini aldık. Şayet bu şekilde olursa bankalar yatırımcıdan yüzde 60’a yakın öz kaynak isteyecek. Bu durumun kaldırılmasıyla ilgili girişimlerimizi sürdürüyoruz” dedi. Özkök ayıca konutlar için uygulanan düşük faizli kredi imkanının güneş yatırımcıları içinde uygulanabileceğine dikkat çekerek bu uygulama yapılır güneş maliyetlerinin düşeceğini ve yatırımcının rahatlayacağını belirtti. 

“YEKA 4 İHALESİNİ DE BEKLİYORUZ”

YEKA 3 ihalesinden memnun olduklarını belirten GENSED Başkanı Halil Demirdağ, Türkiye’nin en batısını da kapsayacak olan YEKA 4 ihalesini de beklediklerini de söyledi. Şartnamede yer alan yüzde 70 yerlilik oranıyla ilgili de görüşlerini paylaşan Demirdağ, Enerji Bakanlığı’nın yerlileşme konusunda çalıştıklarını ve üretime odaklandıklarını belirterek şu sözleri dile getirdi. “Türkiye’nin istihdam sorununu çözebilmek için üretime ağırlık vermek gerekiyor. Her sene 1,5 milyon kişi 30 yaşına giriyor ve iş arayışına başlıyor. YEKA 3 şartnamesinde yer alan yerlilik oranının yüzde 70’e çıkarılması üretimin artmasını destekleyen bir durum. Biz burada YEKA 1 ve YEKA 2’de olduğu gibi yüzde 60 ile başlamasını talep ettik. Fakat, Bakanlığımız 70’te ısrar ediyor” dedi.

GÜNEŞ SEKTÖRÜ 60 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR 

Güneş enerji sektörünün hız kesmeden büyümeye devam ettiğini söyleyerek konuşmasına başlayan GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, iş gücü anlamında önemli bir sektör olduğunu belirtti. Kaleli, lisanlı projelerin bu sene son yılı olduğunu hatırlatarak “2020 yılının sonuna kadar projelerin tamamlanması gerekiyor. Projeler şayet yetişmezse katkı payı ödemek zorunda oldukları için projelerin yapılabilirlikleri düşeceğinden tamamının girmesi bekleniyor. Bu da yıl sonuna kadar 200 MW daha lisanlı projenin işletmeye girmesi anlamına geliyor” dedi. YEKDEM sayesinde bugün ilave 30 bin MW’lık yenilenebilir enerji santrallerinin devreye alındığını hatırlatan Kaleli, Bu sayede Türkiye’nin yenilenebilir enerji profilinin yüzde 50’nin üzerine çıkmış durumda olduğunu belirtti.