Shura Enerji Dönüşüm Merkezi’nin düzenlediği "Enerji Verimliliği Çözümü: Mevzuat" webinarına katılan Siemens Enerji Verimliliği Koordinatörü Hakan Olcay, Türkiye’nin enerji potansiyelini değerlendirdi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın mevzuatta gerçekleştirdiği güncellemeler hakkında bilgi verdi. Olcay, “Türkiye’de sanayide enerji verimliliği önemli bir konu. Bu konuyu uzun yıllardır tartışıyoruz. Bu noktada başarılı bir noktaya gelebilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı mevzuatta birtakım güncellemeler yapıyor. Son güncelleme 2020 yılının Ocak ayında gerçekleşti ve tüm sanayi kuruluşlarını ilgilendiren önemli değişikler yapıldı.” dedi. 

“ETÜD RAPORLARI MART AYINA KADAR TESLİM EDİLMELİ”

Sanayi kuruluşlarının 4 yılda bir yaptırmak zorunda olduğu enerji etüdüyle ilgili bilgi veren Olcay, detayları şu sözlerle anlattı: “Yıllık enerji tüketimi 5000 TEP ve üzeri olan sanayi firmalarının enerji etüdünü yaptırılması zorunlu hale getirilmişti. Bu güncellemeyle birlikte rakam 1000 TEP’e düşürüldü ve daha geniş sanayi kuruluşlarını kapsanması hedeflendi. Bu adım sahip olduğumuz potansiyeli ortaya koymak adına önemli oldu. Yapılan etüdlerle ilgili raporlamaların mart ayına kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na teslim edilmiş olması gerekiyor.” dedi. 

“VAP BAŞVURULARI SÜREKLİ HALE GETİRİLDİ”

Yıl içerisinde sanayi kuruluşlarında gerçekleştirilen enerji etüd çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Olcay, bu etüdlerin neticesinde önemli iyileştirmelerin ortaya çıktığını belirtti. Olcay, sanayi kuruluşlarına bakanlığın verdiği teşvikleri hatırlatarak VAP projeleriyle ilgili gelişmeleri şu sözlerle anlattı: “Yapılan etüdlerden çıkan iyileştirmeler söz konusu oldu.  Bunları hayata geçirmek için bakanlığımız birden fazla teşvik programı sunuyor.  Bu teşvik programlar içerisinde en çok Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) desteği tercih ediliyor. Dönemsel olarak gerçekleştirilen VAP başvuruları bu yıl itibariyle sürekli hale getirildi. Bu uzun süredir talep edilen bir konuydu. Bu sayede sanayi alanında daha çok enerji verimliliği projelerinin hayata geçirilmesinin önü açıldı” dedi.