Türkiye’de ilk defa Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda bina otomasyon sistemini kullanan Mercedes-Benz Türk, kullandığı bu sistem ile yüzde 25 oranında enerji verimliliği sağlıyor. Bu sistem sayesinde ortam sıcaklığını izleyerek kontrolü sağlıyor, ısıtma-soğutma sistemlerinin gereksiz yere çalışmasını engelliyor ve pompalar zaman programları ile rahatlıkla kontrol edilebiliyor. En önemlisi de ısı geri kazanım sistemi ile havadaki ısı geri kazanılarak ortama yeniden kazandırılıyor. 

HOŞDERE FABRİKASINDA TRİJENEREASYON TESİSİ 

Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda kurulan “Trijenerasyon Tesisi”, doğalgaz kullanımı sağlayarak elektrik, ısıtma ve soğutma suyunun elde edilmesini sağlıyor. Ayrıca fabrikanın elektrik ihtiyacının %100’ü ve ısı ihtiyacının yaz aylarında tamamı, kış aylarında ise %50’si karşılanıyor. 2007 senesinden beri Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda sürdürülen enerji verimliliği çalışmaları kapsamında araç başı yüzde 35’e ulaşan enerji tasarrufu elde edilirken, karbondioksit salımında yıllık yaklaşık 13 bin 700 ton düşüş sağlandı. 

ENERJİ YÖNETİMİ YAZILIM ROBOTUNU İLK DEFA DEVREYE ALDI 

Enerji güç kapasitesini son dönemde yüzde 65 oranında artıran Aksaray Kamyon Fabrikası, mevcut tesis ve binalarında enerji verimliliği yüksek olan otomasyonlu ekipmanlarını devreye aldı. Üretim kapasitesini artırmasına rağmen tüm binalardaki altyapısında otomasyonlaşma ve standartlaşmaya gitti. Bu sistem sayesinde ısıtmadan aydınlatmaya, yüksek basınçlı havadan su sistemlerine kadar her noktada enerji daha verimli kullanılmaya başlandı. Aksaray Kamyon Fabrikası, Türkiye’de ilk defa 2019 yılında Enerji Yönetimi Yazılım Robotu’nu devreye alarak tüm tüketimleri anlık olarak takip ediyor, regrasyon hesabı ve analizi sunuyor, tüketim verilerini mail ile kullanıcısına iletiyor. Mercedes-Benz Türk fabrikası bu sayede enerjiyi daha şeffaf bir şekilde yönetmeye başladı.  2017-2019 yılları arasında Aksaray Kamyon Fabrikası’nın kapalı kullanım alanı 122.321 m2’den 155.540 m2’ye ulaşarak %27 oranında artış sağlandı. 5E modelinin sağladığı yol haritası ışığında enerji yoğunluğu hesabına göre toplamda 536 MWh elektrik enerjisi, 1.884 MWh doğalgaz enerjisi, 464 tCO2 ve 5.132 m3 su tasarrufu sağlandı.