PETROL OFİSİ GRUBU VE CHEVRON İŞ BİRLİĞİNDE 10 YIL PETROL OFİSİ GRUBU VE CHEVRON İŞ BİRLİĞİNDE 10 YIL

Lila Kağıt, geçtiğimiz yıl mart ayında devreye aldığı yeni tesis ile mevcut bobin kâğıt üretim kapasitesini yüzde 50 artırarak yılda toplam 220 bin ton kapasiteye ulaştırdı. Ayrıca konverting yani markalı ürün kapasitesi yılda 100 bin tondan 120 bin tona yükseldi. Şirketin gündeminde 450 milyon TL yatırım bedeli ile yılın ikinci yarısında faaliyete geçecek olan yeni tesis yatırımı var.  Lila Group CEO’su Alp Öğücü ile kağıt üretim sürecinde kullandıkları verimlilik artırıcı teknolojileri ve enerji tasarrufu konusunda hayata geçirdikleri çalışmaları konuştuk. 

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?  


Kağıt üretim iş alanımızdaki yeni tesisimizin makinaları son teknoloji ile donatılmış. Tüm bu güncelleme çalışmalarıyla birlikte enerji tüketiminde toplamda yüzde 15 tasarruf sağlayacağız. Bu tasarruf yıl içerisinde 1 milyon 500 bin dolar değerinde enerji tasarrufu sağlayacağımız anlamına geliyor. Kısacası 4 bin hanenin tükettiği enerjinin sürekli olarak kazanılması ve bu sayede enerji santralimiz aracılığı ile sisteme sunulacak. Enerji alanında da ülke olarak dışa bağımlı olduğumuzu göz önünde bulundurduğumuzda ülkemiz ve doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliği adına ciddi bir kazanım olduğunu düşünüyoruz.

‘ReTurne’ adı verilen bir ekipman Türkiye’de ilk defa bir kâğıt üretim makinasında kullanılacak olup, makinaya konulacak olan bir türbin vasıtası ile üretimde kullanılacak suyun enerjisinden faydalanılarak ton başına tüketilen toplam elektrikte ‘Visco Nip’ ile de ürünü kurutmak için gerekli olan enerjide tasarruf sağlanacak. Diğer taraftan bu sistem sayesinde konvansiyonel sistemlerde taze buhar tüketilerek yapılan işlem prosesten çıkan egzoz havası ile gerçekleştirilecek. Bu sayede ton kâğıt başına tüketilen buharda tasarruf sağlanacak. Ayrıca bu sistem sayesinde atmosfere atık olarak ısı verilmiyor ve bu ısı enerjisi proseste tekrar kullanıldığı için çevre dostu bir sistem olarak kabul ediliyor. Tesis içerisinde hem atık ısı hem de yağmur suyu geri kazanımı konusunda sistemler çalışacak. Çevreye duyarlı bu sistemler ile yıl içerisinde toplam yüzde 15 değerinde kaynak tasarrufu sağlayacağız. 

2020 yılının son çeyreğinde tekstil alanında faaliyet gösteren boyahanemize 55 milyon TL değerinde yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırım ile boyahane tesisimizde verimliliğimizi yüzde 100 artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca yılda yüzde 30 enerji tasarrufu ve yüzde 25 su tasarrufu sağlamayı amaçlıyoruz.