Döküm sektöründe faaliyet gösteren Kutes, 2022 yılının ilk yarısında iç ve dış pazar müşteri taleplerinde artış göstererek beklenen bütçenin üzerinde üretim ve ciro gerçekleştirdi. Yılın ilk yarısına ilişkin değerlendirmede bulunan Kutes İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Ali Esat Kutmangil, “2021 son çeyreğinde başlayan ve 2022 yılının ilk yarısında da devam eden hammadde ve enerji maliyetlerindeki artış, kar marjları üzerinde sadece döküm değil, tüm imalat sanayi özelinde baskı oluşturdu. Her ne kadar hammadde fiyatlarında normalleşmenin başladığını gözlemlesek de yılın ikinci yarısında enerji fiyatlarının artmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Avrupa'nın yaşadığı enerji krizi hızla çözülürse, yılın ikinci yarısında Avrupa'dan siparişlerde bir miktar azalma yaşansa da sektörümüzde 2023 ilk çeyrek sonuna kadar bir daralma yaşanacağını veya resesyon başlayacağını düşünmüyoruz. Kutes olarak esnek yönetim yapımız, satınalma ve finans kaynaklarının yönetimindeki stratejik bakış açımızla üretime ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" dedi.

“EPDK’DAN 20 YIL SÜRELİ TEDARİK LİSANSIMIZI ALDIK”

İhracat hedefi ile büyüyen döküm sektörünün en önemli konularının başında enerji, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve karbon ayakizinin geldiğini vurgulayan Kutmangil, “Karbonsuzlaşma politikasının belirlenmesi ile birlikte atık azaltma, sürdürülebilir ürünler tasarlama, döngüsel modelleri değerlendirme ve yeniden kullanım ya da geri dönüşüm potansiyellerini değerlendirmek sektörümüz için büyük önem taşıyor. Yüzde 100 yeşil enerji ile yüzde 100 yeşil üretim hedefimiz doğrultusunda bu yıl EPDK’dan 20 yıl süreyle tedarik lisansımızı almış bulunmaktayız. Bu lisansımız sayesinde tedariğimizi yenilenebilir enerji üreticilerinden sağlamayı amaçlıyoruz. Ayrıca 2022 yılı içinde sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadelede 2 milyon Euro’luk yatırım bütçeledik. Bu alanda yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz” diye konuştu.

SAVUNMANIN ENERJİSİ CW İLE YÜKSELİYOR SAVUNMANIN ENERJİSİ CW İLE YÜKSELİYOR

“HEDEFİMİZ KARBON NEGATİF OLMAK”

Sürdürülebilirlik yatırımları kapsamında yeni bir çatı güneş enerjisi santrali için çalışmalara başladıklarını belirten Kutmangil, “1000 kwh’lik yeni çatı güneş enerjisi santrali yatırımımızla toplam kapasitemizi 1240 kwh’a çıkaracağız. Bunun dışında arazi GES yatırımlarıyla kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca atık bertarafı ve kum geri dönüşüm tesisimizi hayata geçireceğiz. Karbon negatif olma hedefimiz doğrultusunda ise ağaçlandırma projemizi başlatacağız. Bu yıl 100 bin fidan dikimi gerçekleştireceğimiz projemiz kapsamında 10 yılda 20 milyon TL yatırımla en az 1 milyon ağaca ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde söyledi.