Küresel elektrik talebinin bu yıl ve gelecek yıl artması bekleniyor. Bu büyümeyi karşılayabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının yetersiz kalması ise fosil yakıt kullanımının artacağını gösteriyor. Bu nedenle de elektrik sektöründen kaynaklanan karbon emisyonlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkabileceği öngörülüyor.

ELEKTRİK TALEBİ ARTACAK

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Elektrik Piyasası Raporu'nda elektrik talebindeki ihtiyaç ortaya koyuldu. İlgili rapora göre küresel elektrik talebi salgın döneminde yüzde 1 gerileme gösterdi. Ekonomik toparlanma nedeniyle de elektrik talebinin bu yıl yüzde 5, gelecek yıl ise yüzde 4 büyüme bekleniyor. Küresel elektrik talebindeki büyüme ağırlıklı olarak Asya Pasifik bölgesinden kaynaklanırken, ülke bazında Çin ve Hindistan öne çıkıyor. Elektrik talebindeki büyümenin bu yıl yüzde 45, 2022'de ise yüzde 40'ının fosil yakıtlardan, kalan kısmın ise nükleerden karşılanacağı hesaplanıyor. Son 2 yıldır gerileyen elektrik sektörü kaynaklı küresel karbon emisyonlarının söz konusu büyüme sonucunda bu yıl yüzde 3,5 ve 2022'de yüzde 2,5 artarak rekor seviyeye ulaşma riski bulunuyor.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI ÖNEMLİ BİR BÜYÜME GÖSTERDİ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, “Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi dünyanın pek çok ülkesinde etkileyici bir büyüme gösterdi. Ancak bu büyüme 2050 yılında sıfır emisyon hedefine ulaştıracak yol haritasındaki bölgelerde değil. Salgın sonrası küresel ekonomi toparlanma gösterdi. Bu nedenle de fosil yakıtlardan elektrik üretiminde artış yaşandı. Sürdürülebilir bir büyüme için temiz enerji teknolojilerinde yatırımları çok ciddi şekilde artırmamız gerekiyor." dedi. (AA)