Kömürden elektrik üretiminin 2022 yılında dünyada yüzde 9 oranında artarak rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Toplam kömür talebinin yüzde 6 oranında büyümesi ve 2022 itibarıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması öngörülüyor. Kömür talebindeki artışın sıfır emisyon hedefleri için tehlike oluşturuyor. 

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yıllık raporu kömür 2021'e göre, salgın sonrası hızlı ekonomik toparlanma, düşük karbonlu kaynakların artan talebe yetişememesi ve doğal gaz fiyatlarındaki rekor artışların elektrik üretiminde kömürü daha rekabetçi kılması kömür talebini artırdı. Kömürden elektrik üretiminin 2019 ve 2020'deki düşüşlerden bu yıl yüzde 9 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor. Dünyadaki toplam kömür talebinin ise yüzde 6 büyüyeceği öngörülüyor.

21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK 21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK

"KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ EN YÜKSEK SEVİYELERDE"

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren IEA Başkanı Fatih Birol, “Kömür küresel karbon emisyonlarının en büyük kaynağı oldu. Bu yıl kömürden elektrik üretimindeki tarihi yüksek seviyeler yaşanıyor. Bu da dünyanın emisyonları düşürmek çabalarında yoldan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Kömür kaynaklı emisyonları adil ve güvenli bir şekilde düşürmek için güçlü politikalar gerekiyor. Aksi halde küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak için çok küçük bir şansımız olacak” dedi. (AA)