Türkiye’deki üretim faaliyetlerini 4 farklı fabrikada sürdüren Knauf, enerji üretimi ve verimliliği konusunda örnek projelere imza atıyor. Kendi enerjisini kojenerasyon tesisinden ürettiklerini anlatan Knauf Türkiye Genel Müdürü Ali Türker, detayları şu sözlerle açıkladı: “Fabrikamızda kojenerasyon sistemimiz olup, elektrik ve ısı enerjisi üretiyoruz. Elektrik üretimimiz sırasında açığa çıkan ısının tamamı Alçıpan® üretim prosesinde kullanılıyor.” dedi. 

Knauf firmasının yapılanmasından ve üretim tesislerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

450 milyon dolarlık güçlü bir yatırımla giriş yaptığımız Türkiye pazarını 1989 yılından bu yana yüksek performanslı ürün ve çözümlerimizle buluşturuyoruz. Ankara, İzmit ve Eskişehir’de olmak üzere toplam dört üretim tesisimiz var. Yangın dayanımı, ses yalıtımı, mekânsal akustik, ısı yalıtımı, sismik tasarım, güvenlik sistemleri, yüzey kalitesi ve cephe sonlama gibi yapılarda en çok aranan performanslara yönelik en geniş performans çözümlerini sunabilen firmayız. Müşterilerimize sağladığımız yüksek performanslı çözümlerde, alçı bazlı ürün ve sistemlerde, enerji verimliliği sağlayan yalıtım malzemelerinde, pazar geliştirme ve müşteri odaklılığında verdiğimiz hizmet kalitesiyle sürekli büyüme ve gelişme ilkesine sadık kalıyoruz.

Faaliyet gösterdiğiniz sektörü enerji tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? En yoğun enerjiyi hangi proseslerde tüketiyorsunuz? 

Fabrikamızda en yoğun enerjiyi alçı kalsinasyon ve Alçıpan® kurutma proseslerinde harcıyoruz. Proses gereği en yoğun doğalgaz tüketimi bu ekipmanlarda olduğu gibi, fabrikadaki en büyük ekipmanların da bunlar olması nedeniyle yine en çok elektrik tüketimi bu proseslerde oluyor.

Enerji verimliliği sağlamak adına tesisinizde gerçekleştirdiğiniz projeler var mı? Bu projeler kapsamında ne kadarlık bir verim elde ettiniz? 

Fabrikalarımızda enerji verimliliği çalışmaları için aylık ve yıllık planlamalar gerçekleştirmekte ve performans verilerini online takip etmekteyiz. Tüm Knauf fabrikalarında sürdürülebilirlik ve sürekli iyileştirme için her yıl enerji verimliliğinde %1 iyileştirme sağlanıyor. Doğal hammaddelerin korunmasında geri dönüşüm çalışmalarının önemi gün geçtikçe artarken, sanayi kuruluşlarının çevre dostu uygulamaları eko-sürdürülebilirlikte merkezi bir rol oynuyor. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2017 yılı itibariyle başlatılan Sıfır Atık Projesi, belgelendirme sistemi ile sanayi kuruluşlarını teşvik ediyor. Knauf olarak kurulduğumuz günden bu yana eko-sürdürülebilirlik çatısı altında fabrikalarımızda çevresel tertip ve geri dönüşüme yönelik tüm tedbirleri alıp uygulamaya geçirerek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Ankara Ahiboz II Fabrikamız için Sıfır Atık Belgesi aldık. Bakanlık tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesini veya minimize edilmesini, atığın oluşumu durumunda ise geri kazanımının sağlanmasını hedefliyor.   Sektörümüzün genelinde zaman zaman üretimden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı kusurlu alçı levha ürünleri ortaya çıkıyor.  Sektörde bir ilk gerçekleştirerek İzmit ve Ahiboz fabrikalarımızda geri dönüşüm tesisi kurduk. Geri dönüşüm tesisimiz aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “Atık Minimizasyon Tesisi Belgesi” aldı. Tesisimizde kusurlu alçı levha ürünler peyderpey geri kazandırılarak üretime tekrar dahil ediliyor. Bununla beraber kusurlu alçı levha ürünlerimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ‘Melbes Sistemi’ ile atanan yetkili laboratuvar tarafından gerçekleştirilen analiz sonucu tehlikesiz kategoride yer alıyor. Tüm fabrikalarımız için düzenli olarak emisyon ölçümleri, atık su ve atık analizleri yapılarak hava, su, toprak için önemli üç çevresel etkinin takip ediliyor ve negatif etkiler en aza indirgenmeye çalışılıyor. Knauf olarak, kusurlu alçı levhaları bertaraf edip kolay yoldan çözüm bulmak yerine yatırım yaparak, alternatifleri değerlendirerek, milli servetimiz olan doğal alçıtaşını kağıdından ayırarak üretime tekrar katmak yönünde çok güçlü bir bilgi birikimine ve mühendislik gücüne sahibiz. Knauf, eko- sürdürülebilirlik, çevresel tertip ve korumaya yönelik tüm tedbirleri alan, uygulayan ve bu konuya azami özeni gösteren nadir şirketlerden. Çevre çalışmalarını hammadde kaynaklarımızdan son ürünümüze kadar devam ettiren bir kuruluş olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığımız başvuru ile Sıfır Atık Belgesi’ni almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Kendi enerjinizi üretmeye yönelik bir yatırım planınız var mı? Bu proje kapsamında yaptığınız çalışmalardan ve fizibilite süreçlerinden bahsedebilir misiniz? 

Fabrikamızda kojenerasyon sistemimiz olup, elektrik ve ısı enerjisi üretiyoruz. Elektrik üretimimiz sırasında açığa çıkan ısının tamamı Alçıpan® üretim prosesinde kullanılıyor.

Knauf olarak enerji ve enerji verimliliğiyle ilgili gelecek planlarınız nelerdir? 

Her yıl gerçekleştirmiş olduğumuz %1 enerji verimliliğini önümüzdeki yıllara da taşımak öncelikli hedefimiz. Bu doğrultuda yıllık planlamalarımızı yapmaktayız.  Bununla birlikte önümüzdeki yıllarda ISO 50001 başvurusunda bulunmayı ve VAP projelerine katılmayı planlıyoruz.