Kastamonu Entegre, çevresel etkisini en aza indirmek için yatırımlarını sürdürüyor. Enerji Tasarrufu Hastası ile ilgili açıklama gerçekleştiren Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “Sürdürülebilirlik konusunda enerji yönetimi konusuna ağırlık veriyoruz. 2015 yılında çevresel etkiyi ölçebilmek için karbon ayak izi hesaplamasına başladık. Üretim sürecinde ortaya çıkan ve üretime uygun olmayan atıklar biyokütle santralimizde elektrik ve ısıya dönüştürüyoruz. Doğalgaz ile üretilen enerjiye kıyasla her yıl ortalama 240 bin ton CO2 emisyonunun önüne geçiyor.  

VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELERLE DAHA FAZLA TASARRUF 

Fabrikalarda hayata geçirilen tasarruf projeleri sonucunda 2019’da, 2015 yılına oranla enerji tüketiminde %8,9 azalma kaydeden Kastamonu Entegre, 25 farklı verimlilik artırıcı proje ile yıllık 45,9 milyon kWh enerji tasarrufu sağlamayı öngörüyor. Ayrıca, Avrupa Birliği Ufuk 2020 programı tarafından desteklenen E2COMATION projesiyle, fabrikaların dijital ikizini oluşturup optimizasyon araçlarından faydalanarak, üretim kaynaklı enerji tüketimini ve çevresel etkiyi en aza indirmeyi hedefliyor. 

“İNOVATİF PROJELERLE ENERJİ VERİMLİLİĞİMİZİ ARTIRIYORUZ” 

Bugün en büyük sorumluluğumuzun ekonomik büyümeyi, dünyadaki kaynakları tüketmeden, verimli bir biçimde gerçekleştirmenin yollarını aramak olduğunu dile getiren Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “Sürdürülebilirlik alanında ağırlık verdiğimiz konuların başında enerji yönetimi geliyor. Geliştirdiğimiz inovatif projelerle enerji verimliliği performansımızı her geçen yıl iyileştiriyoruz. Örneğin, ulusal ağaç bazlı panel sektöründe ilk defa kullanılan Atık Biyokütlelerin Gazlaştırılması teknolojisiyle, daha az yatırım maliyeti ile hem yüksek enerji verimi sağlayıp hem de atık yönetimini daha etkin bir şekilde gerçekleştiriyoruz.” dedi.

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEN FABRİKA

Adana MDF Tesisi çatısına kurdukları Hayat-GES 1 Güneş Enerji Santrali ile kendi elektrik enerjilerini ürettiklerini belirten Yıldız, ayrıca tesislerdeki motorin yakıtlı forkliftleri elektrikli forklifte dönüştürerek hem enerji maliyetlerin düşürüp hem de dizel yakıt kullanımına bağlı C02 emisyonunu ortadan kaldırdıklarını belirtti.