Kuruluş tarihi 1963 yılına dayanan Kardeş Elektrik hem üretimini gerçekleştirdiği hem de temsilciliğini üstlendiği markalarla farklı sektörlerin ihtiyaçlarına cevap vermeye devam ediyor. Yeni dönem iş gündemini konuşmak için bir araya geldiğimiz Kardeş Elektrik Satış ve Pazarlama Direktörü Serhan Akyazan, Ar-Ge çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Akyazan, “Ar-Ge departmanının gündemini oluştururken pazarın istek ve ihtiyaçlarını esas alıyoruz. Çünkü pazar için en doğru ürünü geliştirmemiz ve üretmemiz gerekiyor. Bu duruma örnek olarak son yıllarda dizayn ettiğimiz Kraus & Naimer markasının kesici ayırıcı ürününü gösterebiliriz. Şu an birçok pano üreticisi müşterimize bu şalterlerin satışını gerçekleştiriyoruz.” dedi. 

2020 yılının genel değerlendirmesini yapabilir misiniz? Bu doğrultuda yeni dönem hedefleriniz ve projeleriniz neler olacak?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle 2020 tüm pazarların ve piyasaların daralma yaşadığı zor bir yıl oldu diyebiliriz. Özellikle şalt sektörü salgından olumsuz yönde etkilendi. Kriz ortamlarında şalt sektörünü iyi analiz edebilirseniz buradaki dinamikleri de doğru bir şekilde yönlendirebilirsiniz. Krizi fırsata dönüştürebilirsiniz. Biz aksiyonumuzu bu şekilde aldık. Bu süreçte satış pazarlama faaliyetlerimizi gözden geçirdik, bayi ve müşteri eğitimlerine ağırlık verdik ve pandemi gerçeklerine göre önlemlerimizi aldık. Bu durumu kendi açımızdan bir fırsata dönüştürmeye çalıştık.  2020 yılını güzel rakamlarla kapattık. 2021 yılında salgınla mücadelemiz halen sürüyor ancak sene başında belirlediğimiz hedeflerle paralel bir şekilde ilerliyoruz. Yılın ilk çeyreğinde ihracat çalışmalarımızı canlandırdık, ürün gruplarımızda yenilikler yaptık ve Klauke markasının temsilciliğini aldık. Yolumuza hızlı ve emin adımlarla devam ediyoruz.  

2017 yılında taşındığınız yeni fabrikanız ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Üretim kapasiteniz nedir?  

Kardeş Elektrik fabrikası, İstanbul Havalimanına 15 dakika uzaklıkta yer alıyor. 11 bin metrekare kapalı alanıyla ve üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’deki pazar dinamiklerine ve ihracat departmanının taleplerine bağlı olarak her geçen gün üretim kapasitemizi artırıyoruz. Her sene hedeflediğimiz büyüme rakamlarına orantılı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Ar-Ge departmanınızın çalışmaları hakkında da bilgi verebilir misiniz? Yeni ürünlerin geliştirilmesine yönelik nasıl çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?  

Kardeş Elektrik olarak bayilerimizden, müşterilerimizden, sahadaki görüşmelerimizden gelen pazar ihtiyaçlarını yakından takip ediyor ve bildirimleri önemsiyoruz. Bu açıdan Ar-Ge departmanı bizim için önem arz ediyor. Pazar için nasıl bir ürün yaratmamız gerektiğine Ar-Ge ekibimizle birlikte karar veriyoruz. Belirlediğimiz bütçelere paralel şekilde teknolojiye uygun aksiyonlar oluşturuyoruz. Planlamalarımızı hazırlıyoruz. Geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz yeni ürünlerimizi öncelikli olarak fabrikamızda test ediyoruz. Daha sonra müşterilerimize ve bayilerimize deneme amaçlı numune olarak veriyoruz. Bir süre kullanmalarını gözlemledikten sonra geri bildirimlerini alıyoruz. Bize gelen farklı istek ve taleplere göre ürünlerimiz üzerinde revizyonlar gerçekleştiriyoruz. Teknik anlamda bir sorun yaşanmaması durumunda hem devlet projelerinde hem de özel sektör uygulamalarında yer alabilmek için sertifikasyonları sağlıyoruz. Son olarak bayilerimiz aracılığıyla satışa sunuyoruz. 

Ar-Ge departmanının gündemini oluştururken pazarın istek ve ihtiyaçlarını esas alıyoruz. Çünkü pazar için en doğru ürünü geliştirmemiz ve üretmemiz gerekiyor. Bu duruma örnek olarak son yıllarda dizayn ettiğimiz Kraus & Naimer markasının kesici ayırıcı ürününü gösterebiliriz. Şu an birçok pano üreticisi müşterimize bu şalterlerin satışını gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge departmanımızın son olarak sunduğu bir diğer ürünümüz ise SKP dediğimiz standart kablo pabucu ürünümüzdür. Bu ürünümüzün de satışını yapıyoruz. 

Yeni dönemde odaklandığınız sektörler hakkında bilgi verebilir misiniz? Sektörlerle ilgili nasıl ihtiyaçlar bulunuyor? 

Hedeflediğimiz sektörler, sattığımız ürün gruplarına göre değişiyor. Sunduğumuz ürünlerle her sektöre hitap ediyoruz. 2021 yılında odaklandığımız sektörler arasında pano üreticileri, elektrik müteahhitleri, beyaz eşya ve otomotiv fabrikaları, makina imalatçıları, elektrik idareleri ve enerji yer alıyor. Özellikle elektrik idareleri ve enerji sektörü ile yakından çalışıyoruz. Bu yıl çalışmalarımızın çok daha hareketli olacağını düşünüyoruz. Sunduğumuz ürünlerin hem yurt içinde hem de yurt dışında satışların artacağına inanıyoruz. 

Yeni dönemde odaklandığınız ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Kardeş Elektrik olarak öncelikle kendi ürettiğimiz Kraus & Naimer ve Mega markalarının ürün gruplarına odaklanıyoruz. Biz, üretim hacmimizi her zaman artırmak istiyoruz. Çünkü üretimimiz arttıkça hem maliyetlerimizi düşürüyoruz hem iş imkanı sağlıyoruz. 

SKP ürün grubunuzla ilgili bilgi alabilir miyiz?

SKP dediğimiz sıkmalı kablo pabucu ürünümüzde hammaddeye ve kaliteye çok önem veriyoruz. Dolayısıyla üretim sürecimizde fiyat odaklı değil, kalite odaklı hareket ediyoruz. Ürünün hammaddesi bakır malzemeden oluşuyor. IN13600 dediğimiz Avrupa normları standartlarına uygun olarak % 99.95 bakır elektrolitik bakır boru olarak üretimini gerçekleştiriyoruz. Üretimde ise 10 milimetrekareden başlayan ve 400 milimetrekareye kadar devam eden kablo pabuçları serilerini hazırlıyoruz. Gelen farklı talepleri ise mutlaka değerlendiriyoruz ve revizyonlarını gerçekleştiriyoruz. Farklı ölçülerde ve kesitlerde üretim yapabiliyoruz.