17 Mart 2022'de İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen 'Yeşil Finansman Konferansı'nda konuşan Kalyon Enerji İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, Türkiye'nin yenilenebilir enerji atılımına katkı sağlamaktan gurur duyduklarını söyledi. 'Yeşil Dönüşüm Finansmanı: Temiz Enerji-Net Sıfırı Başarmak' başlıklı panelde konuşan Ata, günümüzde ülkelerin mutlak egemenliklerinin en güçlü teminatlarından birinin enerjideki bağımsızlıkları olduğunu ifade ederek, bu doğrultuda Türkiye'nin de arz güvenliğinden yenilenebilir enerjiye kadar geniş bir perspektifte uyguladığı enerji politikalarıyla dikkat çektiğini söyledi. 

UKEF’İN GES ALANINDA SAĞLADIĞI EN BÜYÜK FİNANSMAN

Ülkemizin yenilebilir enerji alanında gerekli atılımları yapması yönünde hükümetin oluşturduğu politikalara katkı sunmak üzere dev projeler hayata geçirdiklerini ifade eden Ata, "2020 yılı Ağustos ayında Konya'da yapımına başladığımız Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali de bunlardan biridir. Avrupa'nın en büyüğü olacak Kalyon Karapınar GES için İngiliz ihracat kredi ajansı (UK Export Finance-UKEF) ile üç ay kadar önce bir finansman iş birliğine de imza atmıştık. Bu kredi, UKEF’in bugüne kadar güneş enerjisi santrali konusunda sağladığı en büyük finansman olma özelliği taşıyor. Proje tamamlandığında, yıllık 2 milyon ton karbon emisyonunu önlemiş olacağız” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI

ÇATI ÜSTÜ GES'LER TÜRKİYE İÇİN GÜÇLÜ BİR ALTERNATİF

Topluma, çevreye ve gelecek kuşaklara daha iyi yarınlar inşa edebilmek için, sürdürülebilirlik ve temiz enerjiyi iş stratejilerinin merkezine koyduklarını kaydeden Kalyon Enerji İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, temiz ve yenilenebilir enerjiyi daha ulaşılabilir kılma hedefiyle, yatırımlarına kararlılıkla devam edeceklerini söyledi. Sürdürülebilir yenilenebilir yatırımlarının artmasında yeşil tahvil piyasasının büyük bir potansiyel sunduğunu da ifade eden Ata, Türkiye'nin temiz enerji, elektrikli ve hibrit araçlar, temiz su ve karbon emisyonlarını azaltacak yatırımların artışı için yeşil tahvil ihracını teşvik etmeyi hedeflediğini aktardı. Türkiye için diğer bir güçlü seçeneğin de çatı üstü güneş enerjisi yatırımları gibi bireysel yenilenebilir yatırımların yaygınlaşmasını desteklemek için finansman ürünleri geliştirmek  olduğunu belirten Ata, "Kurumsal işletme ve finansal kurumların bu tür finansman ürünlerine katılarak karbon nötrlük hedeflerine ulaşmak için bu küçük yatırımları desteklemeye istekli olacaklarını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.