Kapasitans, bir bileşenin ya da devrenin elektrik yükü biçiminde enerji toplama ve depolama yeteneği anlamında geliyor. Kapasitörler ise birçok boyutta ve farklı şekillerde olan enerji depolama cihazları anlamına geliyor. Seramik, film, cam gibi farklı materyallerden yapılan bir yalıtıcı arasına yerleştirilmiş iki iletken malzeme plakasından oluşuyor. Yalıtıcı aynı zamanda dielektrik olarak biliniyor. Kapasitörün şarj kapasitesini yükseltiyor. Kapasitörler otomotiv, denizcilik ve havacılık sanayisinde bazen kondansatör olarak anılıyor. İç plakalar bazen ince ve uzun ola ince metal antenlere ya da bacaklara benzeyen iki dış terminale tel aracılığıyla bağlanıyor. Bu terminaller bir devreye takılabiliyor. Kapasitörler ise piller vasıtasıyla enerji depoluyor. Piller enerjiyi kademeli olarak verirken kapasitörler ise hızlıca deşarj edilmesini sağlıyor. Örneğin: dijital bir kamera flaş birimine takılı bir kapasitör ile kameranın pilinden enerji topluyor. Deklanşör etkinleştirildiğinde ise bunu bir patlama şeklinde serbest bırakıyor. Boyuta bağlı olarak kapasitör başka bir flaş için yeterli enerji toplamak amacıyla bir veya iki saniyeye ihtiyaç duyabiliyor.

KAPASİTÖR ENERJİ TOPLUYOR 

Kapasitör, bir elektrik devresinden akım geçerken enerji yani gerilim topluyor. Her iki plaka da eşit şarj tutuyor. Pozitif plaka şarj toplarken negatif plakadan eşit bir şarj akıyor. Devre kapatıldığında kapasitör toplamış olduğu enerjiyi tutmaya devam ediyor. Ancak genellikle az miktarda kaçak oluyor. Kapasitans her bir iletken üzerindeki elektrik yükünün bunların arasındaki potansiyel farkına oranı olarak ifade ediliyor. Kapasitörün kapasitans değeri, İngiliz fizikçi Michael Faraday'e ithafen farad (F) olarak ölçülüyor. Farad, büyük miktarda bir kapasitanstır. Çoğu konut tipi elektrikli cihazda bir faradın yalnızca çok küçük bir kısmı kadar kapasitans üreten kapasitörler bulunuyor.  Diğer yandan süper kapasitörler binlerce faradlık çok büyük elektrik yüklerini depolayabiliyor.

KAPASİTANS ŞU DURUMLARDA ARTABİLİYOR 

Kapasitör plakaları birbirine çok yakın yerleşirse, daha büyük plakalar daha fazla yüzey alanı sağlarsa kapasitans artabiliyor. Uygulama için mümkün olan en iyi yalıtıcı dielektriktir. Elektrik devrelerinde doğru akımı (DC) bloke ederken alternatif akımın (AC) akmasına izin vermek için kapasitörler sıklıkla kullanılıyor.

Bazı dijital multimetreler teknisyenlerin şunları yapabilmesi için bir kapasitans ölçüm fonksiyonu sunar:

•    Bilinmeyen veya etiketlenmemiş bir kapasitörü tanımlama.
•    Açık ve kısa devreli kapasitörleri tespit etme.
•    Kapasitörleri doğrudan ölçme ve değerlerini görüntüleme.