Tüm dünyada artan enerji fiyatlarının, yükselen döviz kurunun ve ertelenen elektrik zamlarının etkileri tüketicilere yeni yansıdı. 1 Ocak’tan itibaren geçerli olan elektrik tarifelerine göre elektrik tedarikçisi değiştirmemiş tüketiciler için elektrik fiyatları iş yerlerinde yüzde 127, evlerde ise yüzde 49,6 ile yüzde 125 arasında zamlandı. Evlerin hissedeceği zam oranı tüketime göre değişecek. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip.Com, elektrik zamlarını ve evler için uygulaması yapılacak yeni kademeli elektrik tarifesi sisteminin detaylarını anlattı.

AYLIK 137 TL FATURA ÖDEYEN ARTIK 205 TL ÖDEYECEK

Elektrik maliyetleri 2021 senesinin başına göre yüzde 141’lik artış göstermiş ama bu maliyet artışı uzun bir süre tüketicilere yansıtılmamıştı. Tüketicilerin maliyetlerdeki artışlardan daha az etkilenmesi ve ev elektrik tüketiminde tasarrufun teşvik edilmesi amacı ile 1 Ocak’tan itibaren kademeli elektrik tarifesi uygulamasına geçildi. Bu uygulamaya göre geride bıraktığımız aralık ayında 137 TL elektrik faturası tutarına karşılık gelen tüketime kadar tüm tüketiciler düşük kademeli tarife birim fiyatından faturalandırılacak. Bu tutarın üstündeki tüketimler için ise yüksek kademeli tarife birim fiyatı uygulaması yapılacak. Düşük kademeli elektrik birim fiyatı bir önceki ayın fiyatlarına göre yüzde 49,6 artacak. Yüksek kademeli elektrik birim fiyatı ise yüzde 125 oranında yüksek olacak. Buna göre geride bıraktığımız ay 137 TL fatura ödeyen tüketicilerin tüketiminin tamamı düşük kademede olacak. Tüketicilerin elektrik faturası ise ocak ayı itibariyle 205 TL olacak. 

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ NEDİR?

Kademeli elektrik tarifesi, aylık 150kWh tüketime kadar olan ev elektrik tüketimlerinin düşük kademe birim fiyatından değerlendirecek. Bu tüketimi geçen tüketimler ise yüksek kademe birim fiyatı üzerinden faturalandırılacak. 2022’nin ilk üç ayını kapsayan birinci çeyrek döneminde 38 milyon hane için 150kWh’ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dahil 1,37 TL’den faturalandırılacak. Bunun üzerindeki her kilovatsaat tüketim için uygulaması yapılacak birim fiyat 2,06 TL olacak.  

TEDARİKÇİ DEĞİŞTİRMEK YENİDEN OLANAKLI HALE GELECEK

Elektrik maliyetlerinin uzun bir süredir ulusal tarife birim fiyatının üzerinde kalmış olması sebebiyle serbest piyasa dinamikleri yeteri kadar çalışmamış, serbest tüketici uygulaması olarak bilinen ve cep telefonu operatörü değiştirir gibi elektrik tedarikçisi değiştirme uygulamasının önü tıkanmıştı. Serbest piyasa dinamiklerinin çalışmaması sebebiyle artan elektrik maliyetleri devletin sırtına yüklenmiş ve eninde sonunda dolaylı olarak yurtdaşın cebinden çıkar hale gelmişti. Bu süreçte 5 milyona yaklaşan tedarikçi değişikliği sayısı 100 binler seviyesine kadar düşmüş, düşüşle beraber devletin, esasında yurttaşların ödediği vergilerin üstündeki yük iyice artmıştı. Yeni uygulamayla evler dahil tüm abone grubundaki tüketiciler için elektrik tedarikçisi değiştirmek olanaklı hale gelecek, piyasa dinamiklerinin iyi işlemesiyle beraber orta vadede elektrik maliyetlerinde ve tüketicilerin ödedikleri elektrik faturalarında düşüş olacak.
 

ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ