Jeotermal enerji üretimi aşamasının hem çevik olabilmeyi hem de süreçleri hassasiyetle sürdürmeyi gerektirdiğinin altını çizen Delta Vana Satış Direktörü Habil Kaynak, “Bu da ancak uzman bir mühendis kadrosu ve çok güçlü ürünlerin kullanılmasıyla sağlanabiliyor” dedi.

Yenilenebilir ve çevre dostu bir kaynak olması sebebiyle biz de jeotermal enerji sektörüne özel bir ilgi taşıdıklarını söyleyen Kaynak sorularımızı yanıtladı. 

2022 yılı iş gündeminizi paylaşır mısınız? Yeni yatırım planlarınız var mı?

2022’ye iki yeni distribütörlük anlaşması imzalayarak güzel bir giriş yaptık. Honeywell, Flowserve, Farris, CDC, Groth gibi global ölçekli isimlerin distribütörlüklerinin yanına Hindistan merkezli GIC ve İngiltere merkezli Levelstate’i de ekledik. Bu yıl için oluşturduğumuz en önemli projeksiyonlardan biri tedarikçilerimizle daha çok dirsek teması kurmaktı. İlk çeyreği geride bıraktığımız bu günlerde baktığımda, bu projeksiyonla uyumlu aksiyonlar aldığımızı görüyorum. 

PETROL OFİSİ GRUBU VE CHEVRON İŞ BİRLİĞİNDE 10 YIL PETROL OFİSİ GRUBU VE CHEVRON İŞ BİRLİĞİNDE 10 YIL

Global ölçekte 2021’in en büyük sıkıntısı tedarik zincirinde yaşanan kırılmalardı. Bu yıl da maalesef, savaşın yarattığı bir belirsizlik zeminini yaşıyoruz. Dünya ekonomisi birbirine entegre olmuş modüllerden oluşuyor, bir yerdeki şartların zorlanması tüm dünyayı etkiliyor. Organizasyonel yapımızı, daha çevik bir anlayışla güçlendirerek doğru bir karar aldığımızı bir kez daha gördük. Problem çözme yeteneği yüksek, sonuç odaklı ve müşteri memnuniyetini önceliğine alan bir ekibimiz var. Şartlar ne olursa olsun, çözüm odaklı olmaktan taviz vermiyoruz.

2022 gündemimiz, kaynaklarımızı verimli kullanmak… Tüm iş süreçlerimizi elimizdeki değerleri maksimum fayda alacak şekilde konumlandırarak oluşturduk. Çalışanlarımıza yatırım yapmaya devam ettiğimiz, paydaşlarımızla kurduğumuz yakın ilişkileri sürdürdüğümüz bir yıl oluyor. 

Yeni yatırımlar cephesini konuşacak olursak, geçen yıl giriş yaptığımız sektörlerde yüksek ölçekli katma değer yaratan aksiyonlar almaya devam ediyoruz. Anahtar teslim (DCS+MCC+Vana+enstrüman) gerçekleştirdiğimiz biokütle santral projelerimiz oldu. Aynı ivmeyle o sektörde sürdürülebilir faaliyetler gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Yeni yıl anahtar teslim çözümlerle giriş yaptığımız alkol ve dezenfektan sektöründe de katma değeri yüksek işler yaptık. Bu yıl için iki sektörü de iki amiral gemimiz olarak konumlandırdık.

Global EPC firmalarıyla iş birliği yaparak ülkemizde yatırımı devam eden büyük ölçekli gaz ve kimya projelerinin içinde olacağız. Dijital çözümler de bir diğer odak noktamız, ileri seviye proses otomasyonu ve siber güvenlik çözümleri için iş geliştirme yaptığımız işlerimiz var. 

Jeotermal Enerji sektörü özelinde sunduğunuz bir çözüm var mı? Böyle bir projeyi ve çıktılarını  okuyucularımızla paylaşır mısınız?

Ülkemizin jeotermal enerji kaynakları açısından avantajlı bir coğrafik ve jeolojik konumu var. Jeotermal enerjiden elektrik üretiminde dünya çapında ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Dünyadaki trend de bildiğiniz gibi artık daha çevre dostu, yenilenebilir ve ucuz kaynaklara yönelmek yönünde… Jeotermal enerji kaynakları açısından zenginlik ve yenilenebilir, çevre dostu bir kaynak olması sebebiyle biz de bu sektöre özel bir ilgi taşıyoruz. 

Jeotermal enerji üretiminin her aşaması, titizlikle takip edilmesi gereken prosedürler içeriyor.  Hem çevik olabilmek hem de süreçleri hassasiyetle sürdürmek lazım. Bu da ancak uzman bir mühendis kadrosu ve çok güçlü ürünlerin kullanılmasıyla sağlanabiliyor. Ürün portföyümüzdeki ürünlerle jeotermal enerji sektörüne özel olarak yüksek katma değerli çözümler sunuyoruz. Projelerimizde Honeywell tarafındaki ürün gruplarımızda transmitter grubundan basınç, fark basınç, remote seal, çok değişkenli akış ve sıcaklar transmitterleri kullanıyoruz. Akış metrelerde, yine Honeywell’den VersaFlow Coriolis kütlesel debimetre, VersaFlow Vorteks debimetre, VersaFlow Ultrasonik kelepçeli debimetre, VersaFlow Elektromanyetik debimetre, pitot tube debimetre, orifice debimetre ve patlama diskinde de CDC’nin patlama disklerini kullanıyoruz. Farris marka emniyet vanaları ile de çözümler sunuyoruz. Aydın, Denizli, Manisa ve İzmir bölgelerinde sahanın sıcaklık ve basınç yapısına göre farklı debi ölçüm metodları sunuyoruz.  

Bu yıl sektöre yeni sunduğunuz ürün grupları neler? Hangi özellikleriyle öne çıkıyorlar? Fabrikalarda verimliliğin artışına nasıl katkı sağlıyorlar? 

Flowserve’e ait RedRaven IOT Teknoloji ve Hizmetler Platformu bu sene piyasadaki yeni hizmetimiz olacak.  Akış kontrol ekipmanları, tesislerimizin can damarıdır. Flowserve’e ait RedRaven platformu müşterilerimize içgörüler, ekipman performansını izlemek, analiz etmek ve tahmin etmek için ihtiyaç duyulan araçları sağlıyor. Böylece sorunlara hızlı bir şekilde yanıt alınabiliyor, en aza indirilebiliyor, kesintiler ve aksama süreleri azalıyor. 

Levelstate’in ürün yelpazesindeki hydrastep tipi elektronik tambur seviye göstergeleri, elektronik seviye şalterleri, su kolonları (basınçlı kaplar), iletkenlik seviye probları (elektrotlar) ile hizmetlerimize yenilerini ekliyoruz. GIC’nin aksesuarlı basınç ve fark basınç göstergeleri, termovelli sıcaklık göstergeleri, sıcaklık ekipmanları (çeşitli RTD ve thermocouples türleri), çok noktalı RTD’ler ve thermocouples, termoveller, manifold vanaları ve bağlantı parçaları, seviye göstergeleri ve akış elemanları ile de portföyümüzü genişletmiş oluyoruz.