Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde anlatacakları konular hakkında bilgi veren Jenesis Genel Müdürü Fatih Savaşkan, “ Bu sene değerli katılımcılarımız için iki önemli konu üzerinde yoğunlaşacağız. Birincisi sıfır patlama riski ve %99 verimlere kadar modüler sistemle esnek yatırım imkanı sunan kazan dairelerindeki gelişmeler olacak. Diğer önemli konumuz ise katılımcılarımızın fabrikalarında üretimde kullandıkları buhar ile bedavaya elektrik üretilmesi üzerine olacak” dedi. 

2021 yılı ilk yarısını değerlendirerek 2. yarısı için gündeminizde neler var, anlatır mısınız? Yakın dönemde hayata geçirdiğiniz ve üzerinde çalıştığınız (varsa) proje/yatırımınızı ve çıktılarını paylaşır mısınız?

2021 yılı bizim için yavaş başladı diyebiliriz. 2020 yılında pandeminin etkilerini hissetmeden geçirdik ancak 2020 yılı sonu ve 2021 başından itibaren uzayan pandeminin etkileri makine sektörünü de etkilemeye başladı. Büyük yatırımlar durduruldu ve acil küçük işler devam etti. 2021 Haziran ayında pandemi kısıtlarının azalması ile 1 ay içerisinde neredeyse 3-4 aylık siparişler aldık. Yatırımlarını bekletenler gelecek hakkında biraz ümit sahibi olunca siparişlerini geçmeye başladılar. Bunda malzeme fiyatlarına döviz bazında yüksek zamlar gelmeye başlamasının da etkisi olduğunu düşünüyoruz. 

2021 yılı ilk yarısında en büyük yatırımı insana yaptık diyebiliriz. Gerek üretim gerekse idari kısımlar için yeni personeller aldık ve onların 3 ay süren eğitimlerini tamamladık. Ayrıca eski personelimizin de gelişimi için iç eğitimlerimize devam ettik. Son 4 yıldır hızlı artan iş hacmimiz ile birlikte müşteri memnuniyetinin yine yüksek kalması için hazırlıklarımızı tamamladık. Özellikle tekstil, ilaç, yem, beton ve gıda sektörlerinde siparişlerin arttığını gözlemledik. 

5-7 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi ve Sergisi’nde hangi ürün-hizmet ve uygulamalarınızı gündeme taşıyacaksınız? Zirve’ye özel ziyaretçilerinizi ne gibi yenilikler bekliyor? 

Bu sene değerli katılımcılarımız için iki önemli konu üzerinde yoğunlaşacağız. Birincisi sıfır patlama riski ve %99 verimlere kadar modüler sistemle esnek yatırım imkanı sunan kazan dairelerindeki gelişmeler olacak.  Pik çekişlere yetişebilen, sabit basınçta kuru ve kaliteli buhar üretebilen bu sistemler sayesinde işletmeler ehil kazancı bulma derdinden de kurtulacakları gibi yüksek güvenlik ve verim ile de çalışma şansı bulacaklar. 

Diğer önemli konumuz ise katılımcılarımızın fabrikalarında üretimde kullandıkları buhar ile bedavaya elektrik üretilmesi üzerine olacak. Özellikle 5 t/h ve üzerinde buhar tüketen tesislerde artık kazan daireleri kavramı çok değişiyor, yapılabilecekler, imkanlar çok artıyor. Bir fabrika kurulurken şu kapasitede bir buhar kazanı alalım yaklaşımından 8-10 adım ilerideyiz artık. Bu yüzden varsa yeni yatırım planlayan müşterilerimizin bu zirveye katılmalarını özellikle tavsiye ediyoruz. 

Zirve’den beklentilerinizi ve genel değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Diğer fuarlardan farklı olarak gerçek teknik konulara girebildiğimiz, konusunda uzman olan firma ve kişilerle gerçekten ilgili son kullanıcıları bir araya getiren çok daha faydalı ve değerli bu zirve ve serginin bulunmaz bir imkan olduğunu düşünüyoruz. 

Serginin yanında çok daha değerli olan sunum, panel ve sempozyumlar katılımcılarımız için son gelişmeleri takip edebilecekleri önemli konulardan oluşuyor. Biz teknoloji geliştiren firmaların da direk ilgili kişilere konsantre olarak ulaşbilmesi imkanını da zamanımızın verimli değerlendirilmesi açısından faydalı buluyoruz. Bir önceki zirvedeki bizlerin ve katılımcıların memnuniyetinin bu sefer daha da artacağına inanıyoruz.