ASUNIM’in Gülermak Çelik Konstrüksiyon için kurduğu çatı üzeri güneş enerji sisteminin geçici kabulü bu hafta gerçekleşti. 2,64 MWP büyüklüğündeki santral zorlu kış şartlarında da peak seviyesine yakın üretim gerçekleştirilecek şekilde tasarlandı.

ALİAĞA'NIN İLK ENDÜSTRİYEL GES PROJESİ 

Santral; Aliağa’da kurulan ilk endüstriyel GES projesi olmasının yanında,  performans kaybını önlemek için yapılan özel düzenlemeler ile de öne çıkıyor. Bu düzenlemeler sayesinde santralden zorlu kış şartlarında da yaz aylarındaki yüksek verimin alınması mümkün olacak. Bu performansı sağlayabilmek için PV üreteçler ve PV modüller arasındaki kaybı minimize etmek üzere PV üreteçler çatı üzerinde konumlandırılacak şekilde projelendirildi. Paneller akım sınıfına göre montajlandı. PV modül dizileri kendi içerisinde en yüksek güçteki akım değerine göre dizayn edilerek uygulandı. Buna ek olarak dize-inverter bağlantılarında Güney-Doğu-Batı cepheleri için ayrı ayrı MPPT girişleri kullanıldı.

3 MİLYON 711 BİN KWH ELEKTRİK ÜRETECEK 

Söz konusu projenin kurulumunda, 6690 adet Phono Solar 395Wp Monoperc güneş paneli, 18 adet SMA 110kW inverter ve montaj sistemi olarak PMS çelik konstrüksiyon kullanıldı. Projeyle yılda 3 milyon 711 bin kilovatsaat elektrik üretmesi hedefleniyor. Böylelikle Toplam 157.000 m2 alan ve yapısal &mekanik çelikte 30.000 ton /yıl üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük çelik fabrikalarından birine sahip olan ve ürünlerini 50’nin üzerinde ülkeye ihraç eden Gülermak Çelik,  ürünlerinin yaklaşık 1/4ünü güneş enerjisinden gelen elektriği kullanarak üretecek.  Projenin bakım onarım faaliyetleri MAXIMA Enerji tarafından yapılacak. ASUNİM’in, Türkiye’de ve yurt dışında gerçekleştirdiği güneş enerjisi projeleri ile 1GW uluslararası referansı bulunmaktadır.