DAİKİN’DEN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNE KATKI DAİKİN’DEN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNE KATKI

Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, enerji izleme ve yönetme konusunda firmaların neler yapması gerektiğini anlatırken Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşması konularına da dikkat çekti.

Enerji izleme ve yönetmenin enerji verimliliğine olan etkisini nasıl görüyorsunuz? Firmaların bu konuda atmaları gereken adımlar nelerdir?

Yeşil mutabakat artık Türkiye’nin direkt gündeminde ve Paris İklim Anlaşması da meclisimizden geçti. Türkiye 2053 yılına kadar da karbon nötr olma hedefini koydu. Peki herhangi bir endüstriyel tesis, ticari bir bina, enerji kullanıcısı bir şeyi ölçmezse, izlemezse nasıl bununla ilgili bir önlem alacak? 
Örnek vermek gerekirse; bu yapılacak teşhisten korkup doktora gitmemeye benziyor. Yani gitmezsem hiçbir şeyden haberim yok ve kendimi de strese sokmuyorum diye düşünülebilir. Böyle bir strese girmek istemeseniz de her ayın sonunda bir fatura geliyor.
Firmaların sürekli ve anlık olarak enerji giderlerinin check-up’ınu yapmaları gerekli. 
Özellikle de Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşmasına imza atmışken; ölçmediğinizi yönetemezsiniz. Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşmasının bize getirdiği sorumlulukla artık endüstriyel tesisler ve ticari binalar bir an önce enerjilerini izlemeliler. Önce ana hatlardan başlayarak; ana doğalgaz tüketimi, elektrik tüketimi, su tüketimi nedir bunların izlenmesi ve sonra yine ağaç dalı mantığında alt dallara inilmesi gerekli. 
100 bin metreküp doğalgaz harcanan bir işletmede enerji izleme sistemi olursa belki de ihtiyacını 50 bin metreküpün karşıladığını anlayacak ve nerede israf ettiğini bulabilecek.

Yerli yazılımınız Observer Enerji Yönetme ve İzleme Sistemi kullanıcılarına ne tür avantajlar sağlıyor? 

Yaklaşık 3 yıl önce hayata geçirdiğimiz Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi; endüstriyel işletmelerin ve ticari binaların hem üretim sırasında tükettikleri enerjiyi hem yardımcı tesislerde harcadıkları enerjiyi izlemesini sağlıyor. Sonrasında ise tüketilen enerjinin sağlıklı bir şekilde nasıl yönetebileceğini sunuyoruz.
Bu izleme ve yönetme sistemlerini işletmeniz, veri depolamanız ve bunun servisini vermeniz lazım. Bunların da bir maliyeti var. Yerli yazılım ve yerli bir marka olarak bu maliyetlerimiz de son derece uygun.
Observer, size sunduğu enerji verimliliği önerilerinin hayata geçirilmesiyle birlikte kendi maliyetini zaten çok kısa sürede çıkartıyor. 
En iyi yatırım aracı olduğunu iddia ettiğimiz enerji verimliliğini sizin için gerçekten bir faydaya dönüştürüp yatırım aracı haline getiriyor. Hızla enerji faturalarını azaltmaya başlıyor. 
Fosil yakıt tüketimi ve enerji tüketimi azalacağı için ne kadar karbon salınımın önüne geçtiğiniz, ne kadar fosil yakıtı engellediğiniz gibi bilgilerle sizin karbon karnenizi çıkartan, karbon salınımında ne kadar azalma sağladığınızı görmenizi sağlayanda bir program Observer. 
Onun için Observer sadece ISO50001 enerji sistemi sistemine uygun değil. Yeşil Mutabakata ve Paris İklim Anlaşmasına da uygun enerji izleme ve yönetme programıdır.

www.vat.com.tr