ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜM ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜM

İstanbul Anadolu Yakası OSB, KOSGEB ve VAT Enerji’nin destekleriyle düzenlenen “Yeşil Dönüşüm Destek Programı” kapsamında sunulan hibe destekleri değerlendirildi ve başarı hikayeleri konuşuldu. Moderatörlüğünü Vat Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Gökay Çomoğlu’nın üstlendiği organizasyona Toyotetsu Enerji Yönetimi Müdür Yardımcısı Onur Bademci, Torun Metal Elektrik Bakım Mühendisi ve Enerji Müdürü Murat Yaşa ile Vat Enerji Satış Sonrası Hizmetler sorumlusu Eray İkan katıldı. Organizasyonda hayata geçen projeler ve elde edilen verimlilik değerleri paylaşıldı. Toplantının ana gündem maddesi ise hibe destekleri oldu. 

ÇOMOĞLU: “KOBİ’LERE ‘’YEŞİL DESTEK” PAKETİ SUNULUYOR”

Vat Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Gökay Çomoğlu, KOBİ’lere sunulan desteklerle ilgili bilgi vererek başvuru aşamasından destek ödeme taleplerine kadar tüm detayları anlattı. Çomoğlu, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Sanayinin en önemli gündem maddesi olan yeşil dönüşüm konusunda KOBİ statüsündeki işletmeler için, KOSGEB önemli bir destek programı oluşturdu. KOBİ’lerin sürdürülebilir, kaynak etkin ve verimli bir dönüşümü sağlaması amacıyla KOBİ Enerji Verimliliği Desteği devreye girdi. Etüt çalışmaları ve beraberinde proje uygulamaları için KOBİ’ler belirli oranlarda destek alabilecektir. Destek programından yararlanılabilmesi için İşletmenin; Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve KBS’de kayıtlı ve aktif durumda olması gerekiyor. KBS’ye (Kobi Bilgi Sistemi) kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Destek programına başvuru Yeşil Dönüşüm Destek Programı Başvuru Formu ile KBS üzerinden yapılır destek programına yapılan başvurular mevzuata uygunluk ve şekil yönünden en geç 15 gün içerisinde KBS üzerinden kontrol edilir. Kontrol sonucu eksik ve/veya hata tespit edilen başvurular KBS üzerinden düzeltmeye açılıyor. İşletmeye gerekli düzeltmeleri yapması için KBS üzerinden bilgi veriliyor. Destek ödeme talebinin ise en geç destek programının tamamlanma tarihinden 4 ay sonrasına kadar yapılması gerekiyor.” dedi.  

YAŞA: “ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN BİRÇOK UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRDİK”

BADEMCİ: “2022 ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARIMIZI HAZIRLADIK” 

Toyotetsu Enerji Yönetimi Müdür Yardımcısı Onur Bademci, hazırladıkları 2022 enerji verimliliği çalışmalarıyla ilgili başlıkları paylaştı. Bademci, planın detaylarını şu sözlerle aktardı: “Toyotetsu olarak 2022 yılında enerji verimliliği ve üretimi konusundaki çalışma planımızı hazırladık. Öncelikle güneş enerji santrali projesine odaklanacağız. Çevre planımız kapsamında 10 bin ağaç dikimi yapacağız. Hayata geçirdiğimiz uygulamalarla Enerji Proje Yarışması SENVER22 ve Sanayi Bakanlığı Verimlilik Proje Ödülü’ne başvurularımızı gerçekleştireceğiz. Güneş enerji santrali projemizin toplam DC Gücü 2226 kWp, AC Gücü ise 1800 kWe değerindedir. Proje genelinde 5036 adet güneş paneli, 18 adet inverter kullanıldı. Yıllık ortalama enerji üretimi ise 2.200.000 kWh’dir. Ayrıca 01.04.2021 –31.03.2022 tarihleri arasında kullanmış olduğumuz 20.000 MWh elektrik enerjisi tüketiminin tamamını I-REC sertifikası ile tedariğini yenilenebilir kaynaklardan sağlayarak karbon salımını sıfırladık. Enerji maliyetlerinin düşürmek için Observer Enerji İzleme Yazılımı kullanarak tesis içerisinde 7/24 enerji denetimi yaptık. Bu uygulama sayesinde Üretim hatlarında gerçekleştirilen kaizenler ile standby tüketimini 1.058.236 kWh düşürmeyi başardık. Ayrıca 521 ton karbon salınımının önüne geçilmiş oldu.” dedi.