Işıksoy Tekstil, Türkiye’nin sayılı entegre tekstil kuruluşlarından biri olarak kadın ve erkek giyiminde geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Yılda ortalama 42 GWh elektrik tüketimini gerçekleştiren fabrikanın kendi enerjisini üretmesi için önemli bir yatırım gerçekleştiren Işıksoy Tekstil, bu yatırımla ayrıca karbon ayakizini düşürmeyi ve daha yaşanabilir bir dünyaya katkıda bulunmayı hedefliyor.
 
Proje için Göktekin Enerji ile çalıştıklarını anlatan Işıksoy Tekstil Genel Müdürü Arzu Işık, projeyle ilgili detayları şu sözlerle anlattı: “Kendi enerjisini üreten fabrikalar felsefesini benimsemiş olan firmamız bu yolda yaklaşık 1800 kWP kurulu güce sahip olan çatı GES santrali projesini hayata geçirmiştir. Yeşil mutabakat çerçevesinde sera gazlarının azaltılmasına yönelik yapmış olduğumuz yatırımla milli servete katkı yapmayı hedefliyoruz.” 

Firmanızın kuruluşundan ve sektördeki faaliyetlerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

1954 yılında ticari hayata başlayan IŞIKSOY TEKSTİL A.Ş., 850 personeli ile 100.000 m2 alana yayılmış üretim tesisleri ile Türkiye’nin sayılı entegre tekstil kuruluşlarından biridir. Bayan ve erkek dış giyiminde geniş ürün yelpazesi ve S.E.M. marka iplik üretimiyle sektöründe tercih edilen bir firma haline gelmiştir.

Her geçen gün değişen müşteri ihtiyaçlarının getirdiği rekabet koşullarını yakalamak ve müşteri ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermek amacıyla yapılan tüm çalışmalar ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi kapsamında yürütülmektedir.

IŞIKSOY TEKSTİL A.Ş. sadece pazar ihtiyaçlarını karşılayan bir firma değil, yürütmekte olduğu Ar-Ge çalışmalarıyla da sektöre yön veren lider bir kuruluştur. Sahip olduğu yenileşim kültürüyle farklılık yaratan IŞIKSOY TEKSTİL A.Ş.; nitelikli insan kaynağı, geniş satış ağı, yüksek ürün kalitesi, sağlam temeller üzerine kurulmuş bilgi sistemleri ve güçlü finansal yapısıyla sektöründe lider pozisyonunu korumaktadır.

Faaliyet gösterdiğiniz tekstil sektörünü enerji tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? En yoğun enerjiyi hangi proseslerde tüketiyorsunuz? 

Işıksoy Tekstil A.Ş. polyester iplik üretim, dokuma, boya terbiye, baskı ve dijital baskı alanlarında faaliyet göstermektedir. Tüm üretim metotlarında başta elektrik ve doğal gaz olmak üzere enerji kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. En yoğun enerji tüketimimiz basınçlı havaya dayalı olan tekstrüze üretim proseslerinde kullanılmaktadır. 

Enerji verimliliği projeleri son dönemde üretici firmaların odağındaki bir konu. Siz enerji verimliliği ile ilgili nasıl bir strateji izliyorsunuz? 

Milli servetlerimizden olan enerjiyi verimli kullanmak adına ISO 50001 süreçlerine enerji verimliliği projelerimizi de esas almaktayız. Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarına enerji kullanımı projelerimizin yanında ısı tasarrufu ve verimlilik adına hayata geçirdiğimiz birçok projemiz bulunmaktadır.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz çatı üzeri güneş enerji santrali projeniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Projenin toplam kurulu gücü nedir? 

Kendi enerjisini üreten fabrikalar felsefesini benimsemiş olan firmamız bu yolda yaklaşık 1800 kWP kurulu güce sahip olan çatı GES santrali projesini hayata geçirmiştir. Yeşil mutabakat çerçevesinde sera gazlarının azaltılmasına yönelik yapmış olduğumuz yatırımla milli servete katkı yapmayı hedeflemekteyiz.

Fabrikanızın yıllık enerji tüketimi hakkında bilgi verebilir misiniz? Güneş enerji santrali ile yıllık tüketiminizin yüzde kaçını üretmeyi planlıyorsunuz? 

Fabrikamızın yıllık enerji tüketimi 42 GWH’dir. Bu enerjinin 35 GWH’a düşmesi planlanmaktadır.

Projenin anahtar teslim kurulum hizmeti konusunda destek aldığınız firma oldu mu? Yollarınız nasıl kesişti ve birlikte nasıl bir proje geliştirdiniz? 

Bu süreçte Göktekin Enerji ile birlikte süreçleri yürütmekteyiz. Yine aynı şekilde 2 yıl boyunca bakım – onarım konusunda firmadan destek almayı düşünmekteyiz. 

Projede kullandığınız teknik ekipmanlardan ve özelliklerinden kısaca bahsedebilir misiniz? Kaç adet panel kullanıldı? Ürün seçiminde hangi kriterlere dikkat ettiniz? 

Yüksek verime sahip Halfcell teknolojili Monoperc paneller ve piyasanın en güvenli inverterleri ile tesis edilmiş güneş enerji santralimiz ile karşılamaktayız. Projede toplam 4156 adet panel, 24 adet inverter kullanılmıştır. Tekstil yangının yüksek riskte olduğu bir sektördür, bu riski göz önünde bulundurarak inverter markasını seçerken titiz davrandık. 

Projenin yatırım maliyeti nedir? Projenin kendisini ne kadar sürede amorti etmesini hedefliyorsunuz? 

Enerji üretim maliyetlerindeki artışlar, yenilebilir enerji kaynaklarını avantajlı hale getirmektedir. Yatırım maliyetlerini ve tesisin devreye alınmasından sonraki bakım maliyetleri değerlendirildiğinde amorti süresi ortalama 6-7 yıl aralığında olacaktır.

Enerji İzlemeyle ilgili nasıl bir yöntem izliyorsunuz? Çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? 

Hizmet alımı ile kullandığımız arayüz üzerinden enerji analizörlerini proses ve iş emri bazlı takip ederek üretim alanındaki enerji tüketimini kontrol etmekteyiz.

Enerjinin dijitalleşmesi konusu sektörün önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Siz dijitalleşme konusuyla ilgili nasıl çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz? 

Enerjinin yanında doğal kaynaklarımızın en önemlilerinden olan su tüketimlerinin ölçülebilmesi ve kullanımlarının minimum seviyeye indirilmesi temel gündemimizi oluşturmaktadır. Bu kapsamda IOT yöntemleri kullanılarak enerji ve su tüketimlerimizi proses bazlı ölçebilmeyi ve iyileştirmeyi hedeflemekteyiz.

Yeni dönem hedef ve projelerinizden bahsedebilir misiniz? 

Yaptığımız projeler ile karbon ayakizini düşürmek ve daha yaşanabilir bir dünyaya katkıda bulunmayı ilke edindik.

ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR