İSTANBUL (AA) - Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Panda, Türkiye'yi Karadeniz'deki doğal gaz keşfinden dolayı tebrik ederek, doğal gaz taleplerinin fazla olduğunu ve Türkiye'nin net bir şekilde enerji ihracatçısı olması durumunda Hindistan'ın en büyük alıcı olacağını belirtti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Interconnected Business Series Türkiye-Hindistan webinarında konuşma yapan Sanjay Panda, Türkiye ve Hindistan'ın doğal ortak iki ülke olduğunu, iki ülkenin potansiyelini henüz hayata geçiremediğini kaydetti.

Türkiye ve Hindistan'ın nerede ve nasıl hareket etmesi gerektiğini göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Panda, "Medeniyetler olarak ortak tarihi paylaşıyoruz ama bu iş dünyasına aktarılamamış. 8 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Daha fazla çaba harcamalıyız. Türkiye ve Hindistan, 2025 yılı için 20 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini hedeflemelidir. Bu kesinlikle başarılabilir. Çok daha odaklı bir yaklaşım geliştirmeliyiz. Pandemi ekonomiyi ciddi şekilde etkiledi. İki ülke, birlikte bu zorlu dönemi atlatmalı. Kovid-19, gerçekten küresel sistem üzerindeki en büyük şok. 2020 yılında küresel bir ekonomik yavaşlama söz konusu. Ekonomiden kaynaklanmayan en büyük ekonomik darbe. Tedarik zinciri ve lojistik sektörü üzerine çok büyük bir etkisi oldu. İmalatçılar olumsuz etkilendi." dedi.

"KÜREYERELLEŞMEYE ODAKLANILMALI!"

Büyükelçi Panda, Türkiye ve Hindistan'ın ikili ilişkilerini yeni seviyelere taşımak için yeni yollar bulması gerektiğini söyledi.

Yerelleşmeye odaklanmak yerine, "küreyerelleşmeye (glocalization)" odaklanılması gerektiğinin altını çizen Panda, "Ekonomik faaliyetlerin çeşitliliği çok önemli. İki ülke, güçlü yönleriyle iş birliğini artırmalı. Türkiye'yi Karadeniz'deki doğal gaz keşfinden dolayı tebrik etmek istiyorum. Hindistan olarak doğalgaz talebimiz çok. Eğer Türkiye net bir şekilde enerji ihracatçısı olursa, Hindistan en büyük alıcı olacaktır." ifadelerini kullandı.