Global enerji şirketleri Siemens Energy ve Air Liquide sürdürülebilir hidrojen üretimi alanında Avrupa’da ekosistem oluşturmayı hedefliyor. Fransız ve Alman hükümetleri tarafından desteklenen bu iş birliği kapsamında elektroliz teknolojisindeki uzmanlıklarını birleştirecekler. İki şirket ayrıca endüstriyel hidrojen projelerinin oluşturulmasıyla sürdürülebilir bir enerji geleceği yaratmayı hedefliyor. 

İLK ADIM NORMANDİYA PROJESİ OLACAK 

İş birliği kapsamında Avrupa’da sürdürülebilir bir hidrojen ekonomisi tesis edilmesi amaçlanıyor. Bu noktada da ilk adım Fransa’daki 200 MW kapasiteli Normandiya Projesi olacak. Normandiya Projesinin hem niteliği bakımından örnek teşkil edilmesi hem de Avrupa’nın en iddialı yenilenebilir enerji hidrojen üretimi projelerinden olmasıyla dikkat çekmesi bekleniyor. 

“İŞ BİRLİKLERİ DEĞERLENDİRİLMELİ”

İş birliğine ilişkin açıklamada bulunan Siemens Energy CEO'su Christian Bruch, “Sürdürülebilir bir hidrojen ekonomisi inşa etmek, enerji piyasasındaki çerçeve koşulların değiştirilmesini gerektiriyor. Bu pazarı şekillendirebileceğimiz ortaklıkları ve iş birliklerini değerlendirmesi gerekiyor. Biz bu konuyla ilgili olarak Air Liquide ile birlikte yaptığımız iş birliğini ve yenilikçi çözümler yaratmayı çok önemsiyoruz.” dedi.

“AVRUPA’DA EKOSİSTEM YARATILMASI SAĞLANACAK”

Air Liquide Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Benoît Potier konuyla ilgili açıklama gerçekleştirdi. Potier, “Hidrojenin enerji geçişinde önemli bir sağlayıcı görevi üstleniyor. Avrupa'da hidrojen teknolojilerinde benzeri görülmemiş bir hızlanma durumu yaşanıyor. Özellikle Fransa ve Almanya'da ölçek büyütme zamanının başladığı öngörülüyor. Air Liquide ve Siemens Energy ile birlikte yaptığı ortaklık ile rekabetçi fiyatlarla karbondan arındırılmış hidrojeni tedarik edilmesi hedefleniyor. Bu sayede Avrupa’da bir ekosistem yaratılmasının yolunu açıyor.” dedi.