Endüstri Radyo’da Enerjisini Üreten Fabrikalar programıma konuk olan Fronius Solar Enerji Satış Müdürü Serdar Serhadlioğlu ile hibrit santral yönetmeliğini ve sağlayacağı avantajları konuştuk. Hibrit santral yönetmeliğinin uzun süredir beklenen bir proje olduğuna dikkat çeken Serhadlioğlu, “Hibrit santraller yönetmeliği özellikle hidroelektrik santrallerinin verimli çalışamadığı zamanlar oluşan kapasite açığını kapatmak üzere hazırlandı. Aynı zamanda otoprodüktör lisanslarıyla başlayan fabrikatörlerin gaz kaynaklı konvansiyonel enerji yatırımlarının da yenilenebilir enerjiye doğru bir enerji evrimini gözlemleyeceğiz .” dedi. 

“YATIRIMCILAR ARTIK DAHA BİLİNÇLİ”

“Ben solar sektöründe 2009 yılından beri görev yapıyorum. O yıllarda organize sanayi bölgelerinde toplantı yaptığımda ve güneşten elektrik üretebileceklerini anlattığımda bana olan bakışlarını çok iyi hatırlıyorum. Çok uzak ve farklı bir fikir gibi geliyordu” diyen Serhadlıoğlu, şimdi geldiğimiz noktada yatırım maliyetlerin ucuzladığını, sahadaki örneklerin arttığını ve elde edilen tecrübelerin rakamlara dönmesiyle birlikte yatırım iştahının yükseldiğini belirtti. 

“HİBRİT SANTRAL YÖNETMELİĞİNİ UZUN SÜREDİR BEKLİYORDUK”

Hibrit enerji santrallerinin sektöre sağlayacağı avantajlar hakkında bilgi veren Serhadlıoğlu, “Hibrit enerji santralleri, tüm konvansiyonel kaynaklar yani lisansı olan bütün santrallerin kendi santralinin yanında bir santral kurma hakkına daha sahip olması anlamına geliyor. Böylelikle atıl olan bir kapasitenin aktif edilmesini sağlıyor. Tabii bu sadece güneş enerjisi için geçerli değil. Her alanda kendini gösterebiliyor. Dolayısıyla yatırımcının satış yapabilmesi için yeni bir kaynak oluşturuyor. Bu bağlamda çok önemli çünkü enerji üreten şirketlerin birçok temel sorununa cevap verebiliyor. Hibrit santraller, çok uzun bir sürecin sonucunda ulaştığımız güzel bir netice oldu. Hibrit santraller yönetmeliği özellikle hidroelektrik santrallerinin verimli çalışamadığı zamanlar oluşan kapasite açığını kapatmak üzere hazırlandı. Aynı zamanda otoprodüktör lisanslarıyla başlayan fabrikatörlerin gaz kaynaklı konvansiyonel enerji yatırımlarının da yenilenebilir enerjiye doğru bir enerji evrimini gözlemleyeceğiz . Bu nedenle  uzun süredir beklenen bir projeydi ve sektörün istediği oldu. Bu düzenleme sayesinde yavaşlayan kurulum hızı artırabilecek ve biz oyunculara yeni alanlar açılabilecek. Kısacası kurulum yapabileceğimiz sağlıklı projelere daha hızlı bir şekilde kavuşabileceğiz. Güneş bugün hem ucuz hem güvenilir hem de sürekli olarak rahat bir enerji kaynağı olarak gündemdeki yerini koruyor.” dedi.