Küresel hidroelektrik kapasitesinin 2021-2030 döneminde beklenenden daha az artış göstermesi sıfır emisyon hedeflerini riske atıyor. Bu yavaşlamanın önüne geçilmesi için hidroelektrik yatırımlarının desteklenmesine ihtiyaç duyuluyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, "Hidroelektrik, temiz elektrik üretiminin unutulan devidir. Dünya genelinde net sıfır hedeflerine ulaşmak isteniyorsa ülkelerin hidroelektriği enerji ve iklim ajandalarının merkezine tekrar koymaları gerekiyor" dedi. 

LİDER ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE’DE VAR 

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Hidroelektrik Özel Piyasa Raporu: 2030'a Yönelik Analiz ve Öngörü" başlıklı raporunu yayınladı. Rapora göre küresel hidroelektrik kapasitesinin 2021-2030 döneminde yaklaşık 230 GW artması bekleniyor. Bu artışla küresel hidroelektrik kurulu gücünün 1557 GW’a ulaşacağı öngörülüyor. HES konusundaki kapasite artışında Çin, Hindistan, Türkiye ve Etiyopya lider ülkeler arasında öne çıkıyor. Hidroelektrikte 2021-2030 döneminde yaklaşık 540 milyar dolarlık yatırım yapılması, bu miktarın 127 milyar dolarının ise sadece eski santrallerin modernizasyonu için harcanacağı öngörülüyor. Buna rağmen, dünya çapındaki eski hidroelektrik santrallerinin modernizasyonu için 300 milyar dolar daha yatırım gerekiyor.

“HES PROJELERİ AJANDAYA YENİDEN EKLENMELİ”

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmede bulundu. Birol, “Hidroelektrik santralleri, ülkelerin temiz enerji dönüşümlerini başarmaları açısından oldukça önemli. Hidroelektrik, temiz elektrik üretiminin 'unutulan devi' ve ülkeler net sıfır hedeflerine ulaşma konusunda kararlıysa, hidroelektriği enerji ve iklim ajandalarının merkezine tekrar koymaları gerekiyor. Hidroelektrik, ülkelerin temiz enerji dönüşümünü güvenle başarmaları konusunda doğal bir kolaylaştırıcı olabilir." dedi. (AA)