Türkiye’nin hidroelektrik santrali bileşenlerinin yerli ve milli olarak tasarlanması ve üretilmesi için önemli bir iş protokolü imzalandı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) hidroelektrik santral (HES) teknolojilerine yönelik tasarım ve üretim kabiliyetlerinin Türkiye'ye kazandırılması hedefleniyor. İmza töreni, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz ve TÜBİTAK MAM Başkanı Osman Okur'un katılımıyla gerçekleştirildi.

YERLİ İMKANLARLA BAŞTAN TASARLANDI

Milli hidroelektrik santrallerinin temeline düşey dip Francis türbini bulunuyor. Türbinin içerisinde yer alan yardımcı bileşenler arasına Senkron generatör, hız regülatörü, ikaz sistemi, kontrol ve koruma sistemleri yer alıyor. Tüm bu bileşenler yerli imkanlar dahiline en baştan tasarlandı, üretildi ve devreye alındı. Bu çalışma kapsamına 50 farklı fiziksel, 10 yazılım, 23 dokuman alt çıktısı tanımlandı. Bu sayede 2019 yılı sonunda elektrik üretimi başladı. 
Sarıyar hidroelektrik santralinin 1963 yılında devreye alındığı ve boyut olarak her biri Kepez-1 HES ünitesinin 5 katı olan 4 farklı ünite için yenileme çalışmaları yapılacak. Bu çalışmalar yerli mühendisler modern teknikleri kullanarak hayata geçecek. Türkiye termik santrallerdeki emisyonların azaltılmasına noktasında adım atan TÜBİTAK MAM ve EÜAŞ, Türkiye'nin bu alandaki yerli teknoloji altyapısını birlikte güçlendirecek.

İLK UYGULAMA SOMA'DA

TÜBİTAK MAM yönetiminde ve EÜAŞ finansal - teknik desteği ile Plazma Teknolojileri Baca Gazı Emisyonlarının Giderilmesi Projesi yürütülecek. Bu proje öncelikle Soma A Termik Santrali'nde uygulanacak. Bu projeyle birlikte yerli baca gazı temizleme teknolojilerinin ülke geneline yaygınlaşması hedefleniyor. Bu çalışma yerli tasarım kabiliyetleri çerçevesinde hayata geçecek ve plazma temelli olacak. Bu çerçevede etkin bir baca gazı temizleme sistemi kurulurken aynı zamanda plazma teknolojisinin uygulanması ile hava kirliliği oluşturan emisyon miktarları azaltılacak. (AA)