Global bir şirket olarak tüm faaliyetlerinde çevresel duyarlılığı öncelik olarak belirlediklerini vurgulayan Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, markanın Nisan 2021 ve sonrasındaki uzun bir döneme odaklanan yeni Çevresel Sürdürülebilirlik Vizyonu 2050 ile çevrenin korunmasına yönelik çalışmalarını yoğunlaştıracağını belirtti. 

Yeşil bir şirket olma felsefesinin ışığında gerçekleştirdiği global ölçekli yeniliklerle dikkat çeken Mitsubishi Electric, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla doğa ile uyum içinde yaşayan, düşük karbonlu ve geri dönüşüm odaklı bir toplum oluşmasına katkı sağlamak için yürüttüğü çalışmaları paylaştı.

Mitsubishi Electric olarak her zaman ‘Daha İyisi İçin Değişim’ (Changes for the Better) felsefesiyle yol aldıklarını ifade eden Saraçoğlu, böylelikle sadece ürünlerinin teknolojisi, güvenilirliği ve kalitesiyle değil çevre duyarlılığı konusunda da fark yarattıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Markamızın çevre yönetimi konusundaki tutumunu ifade eden ‘Eko Değişim’ (Eco Changes) ilkesi çerçevesinde hem çalışanlarımızın hem de toplumun çevre bilinci düzeyini artırmak için çalışıyoruz. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘evden uzaya’ kadar faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde yüksek enerji tasarrufuna sahip çözümlerimizle öne çıkıyoruz. Türkiye’de çevre dostu binalar, fabrikalar ve altyapı projeleri için iklimlendirme, otomasyon, asansör, yürüyen merdiven ve görsel veri sistemleri alanlarında iddialı bir çözüm ortağıyız.”

“HIZLI, VERİMLİ VE ÇEVRECİ ÜRETİM İMKANI SUNUYORUZ”

Yeni endüstri evresinde hammaddenin daha verimli kullanılmasını, enerji yönetiminin çok daha planlı yapılmasını ve çevreyle dost üretim gerçekleştirilmesini en öncelikli konular olarak gördüklerini ifade eden Saraçoğlu; “Mitsubishi Electric olarak, enerji verimli ve çevreci fabrika otomasyon ürünlerimizle işletmelerde ve projelerde ciddi oranda enerji tasarrufu sağlıyoruz. Mitsubishi Electric'in Sanayi 4.0'a yanıtı olan dijital fabrika konseptimiz e-F@ctory ile fabrikalara çok daha hızlı, verimli ve çevreci üretim imkanı tanıyoruz. Üretimde çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayan ve yönetimden üretim katına kadar tüm fabrika katmanlarını optimize etmek için ileri teknolojileri kullanan e-F@ctory, işletmelerin hem küresel rekabette hem de çevreci üretimde bir adım önde olmalarına katkı sağlıyor” dedi. 

“KARBON SALIMINI AZALTIYORUZ” 

Konut, ofis ve endüstriyel klima sistemleri alanında, sistem ömrünü tamamlayana kadar çevreye dost bir yaklaşımla maksimum enerji tasarrufu sağlayacak sorunsuz bir ürün yelpazesi sunduklarını belirten Saraçoğlu; “Yüksek teknoloji ve düşük enerji prensibiyle hareket ediyoruz. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği’nin yeni F-Gaz Yönetmeliği hedefleriyle uyumlu olan yüksek enerji verimliliğine sahip R-32 gazını ilk kullanan markalardan biriyiz. Hatta saf haliyle çevrede var olan doğal bir akışkan olması sebebiyle çevreye herhangi bir olumsuz etkileşimi bulunmayan karbondioksit akışkanlı sistemleri tasarlayarak daha yaygın kullanılması için çalışıyoruz. Bu sayede daha az soğutucu akışkan kullanarak verimi artırmayı, karbon salımını kısıtlamayı ve karbon ayak izini küçültmeyi amaçlıyoruz. Klima alanında yüzde 94’e varan geri dönüşüm oranıyla da dikkat çekiyoruz” diye konuştu. 

Mitsubishi Electric tarafından icat edilen ve sadece Mitsubishi Electric asansörlerinde bulunan kabin içi yüke göre asansör hızını belirleme teknolojisine de dikkat çeken Saraçoğlu, “Bu teknoloji sayesinde yüzde 35’e varan oranlarda enerji tasarrufu yapılarak yılda yaklaşık bin 400 kilogram karbondioksit salımı azaltılabilmesini sağlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“HEDEFİMİZ, HERKES İÇİN DAHA İYİ BİR GELECEK” 

Mitsubishi Electric’in Çevresel Sürdürülebilirlik Vizyonu 2050 eylem planı hakkında da bilgi veren Şevket Saraçoğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Herkes için daha iyi bir gelecek sunmak amacıyla hava, kara ve su kaynaklarını kalbimiz ve teknolojilerimizle korumak’ beyanıyla çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Bu vizyon kapsamında üzerinde yoğunlaşacağımız temel konuları; iklim değişikliği tedbirleri, kaynak sirkülasyonları, doğa ile uyum içinde yaşamak, inovasyon, insan kaynaklarını geliştirmek, ihtiyaçları anlamak, birlikte yeni değerler yaratmak ve yaygınlaştırmak olarak sıralayabiliriz. Mitsubishi Electric olarak; iklim değişikliği, kaynak geri dönüşümü ve tüm değer zincirinde çevre sorunlarını çözmek amacıyla çeşitli iş alanlarında farklı teknolojik kaynakları kullanacağız.”

“CO2 SALIMINI AZALTMAK HEDEFİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Markanın global olarak odaklanacağı en önemli konulardan biri olan ‘İklim Değişikliği Tedbirleri’ kapsamında; paydaşlarıyla iş birliği içinde yüksek düzeyde enerji tasarruflu ürünler, sistemler ve hizmetlerin yanı sıra yenilenebilir enerji faaliyetlerini yaygınlaştıracağını bildiren Saraçoğlu, şu açıklamalarda bulundu: 

“Uluslararası sözleşmelere dayanan uzun vadeli hedeflere bağlı kalarak, hammadde satın alımından üretime, satıştan dağıtıma, kullanımdan geri dönüşüme kadar tüm değer zincirinde sera gazı salımının azaltılmasını destekleyeceğiz. Hali hazırda CO2 salımını 2030 itibariyle yüzde 30 ve 2050 itibariyle yüzde 80'den fazla azaltmak hedefiyle çalışıyoruz. Tüm dünyada ürünlerin geri kullanımı ve onarımının yanı sıra atıkların azaltılması gibi kaynak geri dönüşüm sürecini destekleyeceğiz ve üretim sırasında oluşan plastik gibi atıkların yüzde 100 etkili kullanımını sağlamayı hedefleyeceğiz.” 

“ALDIĞIMIZ ÖDÜLLER, YEŞİL ŞİRKET OLDUĞUMUZUN KANITI”

Şirketlerin ve yerel yönetimlerin çevresel girişimlerini değerlendiren uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan CDP (Carbon Disclosure Project - Karbon Saydamlık Projesi) bünyesinde iklim değişikliği ve su verimliliği konusunda 4 yıl art arda en üst seviye olan A sınıfına layık görüldüklerini ve tedarik zinciri konusunda da en yüksek nota sahip olduklarını söyleyen Saraçoğlu, “Global ölçekte öncü bir yeşil şirket olan Mitsubishi Electric, dünya genelinde 55 binden fazla şirketin kullandığı Fransa’nın kurumsal sosyal sorumluluk değerlendirme ajansı EcoVadis tarafından verilen üst düzey ‘Altın Rating’ ödülünün de sahibi oldu. Çevre ve sürdürülebilir tedarik, çevrenin korunması ve sosyal açıdan sorumlu tedarikler sağlama kategorilerindeki başarılı çalışmalarıyla yüksek puanlar alan Mitsubishi Electric, EcoVadis tarafından değerlendirilen tüm şirketler içinde en üstteki yüzde 5'lik dilimde yer almayı başardı. Bu sıralamaları ve ödülleri şirketimizin yürüttüğü başarılı çalışmaların bir kanıtı olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.