Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü ve CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı İzzet Alagöz, 2023 yılının ilk aylarında Hasan Polatkan Hidroelektrik Santrali'nde yerli jeneratör, türbin ve kontrol sistemi kurulacağını açıkladı. 

OEDAŞ SEÇİM ÖNCESİ HAZIRLIKLARI TAMAMLADI OEDAŞ SEÇİM ÖNCESİ HAZIRLIKLARI TAMAMLADI

“KAYSERİ ENERJİ KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ŞEHİRİMİZ”

Büyük Elektrik Sistemleri Uluslararası Konseyi (CIGRE) Türkiye Ulusal Komitesinin "CIGRE Türkiye Sektör Buluşmaları"nın ikincisi "Batarya Teknolojileri" başlığıyla Kayseri'de düzenlendi. Kayseri Ticaret Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), ASPİLSAN ve teknoloji firmalarıyla kamu ve özel sektör kuruluşlarından uzmanların yanı sıra üniversitelerden akademisyenler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Alagöz gerçekleştirdi ve Kayseri’nin enerji konusunda önemli bir şehir olduğunun altını çizdi. 

“EÜAŞ OLARAK YERLİ ÜRETİM KONUSUNDA MESAFE ALDIK”

Alagöz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “EÜAŞ olarak ihtiyaç duyduğumuz teknolojileri üretme konusuyla ilgili önemli bir yol aldık. Jeneratör üretiyoruz. Türkiye'de daha önce hiç yapılmamış. Hidro jeneratörlerle 150 megavatlık, 750 tonluk dönen ekipmanlardan bahsediyoruz. Türbin üretmeye de başladık. Türbin üretimimizi 2022 yılı sonunda tamamlamaya hazırlanıyoruz. Şu anda türbin çarkı üretimi yapıyoruz. 2023 yılının ilk aylarında Sakarya Nehri üzerinde rahmetli Adnan Menderes'in temelini attığı, adı Hasan Polatkan olan elektrik santralimizin jeneratörünü, türbinini ve kontrol sistemini yerli ürünlerle kuracağız. Biz teknoloji olarak geride değiliz, geride duruyoruz. Artık ayağa kalkmamız lazım. Çok heyecan duyduğum bir gelişmedir. Dünyanın 5. kontrol sistemi üreticisi olduk." (AA)