His Solar Teknik Satış Müdürü Gencay Kısa, koronavirüs salgınından güneş sektörünün de olumsuz etkilediğini söylerken His Solar olarak acil durum eylem planlarını devreye aldıklarını ve yeni bir ERP programı kullanmaya başladıklarını belirtti. 

YATIRIMLAR ASKIYA ALINDI 

2019 yılının mayıs ayında yayınlanan öz tüketim yönetmeliğinden sonra 2020 yılının başından itibaren oldukça fazla güneş enerjisi çatı projelerinde hızlanma kaydedildi. Tabi ki, koronavirüs salgını güneş enerjisi sektörü de olumsuz etkilendi. Bu dönemde bazı yatırımcılar güneş enerjisi yatırımlarını askıya aldı ki bu gayet normal çünkü yatırımcılar üretim tesislerini durdurdular. Sanayiciyi de doğal olarak kendi tesisleri çalışmadığında ana gelir kaynaklarından olumsuz yönde etkiledi ve yatırımlarını askıya aldılar. Burada önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum, sanayici burada yatırım düşüncelerini iptal etmedi sadece içinde bulunduğumuz süreçten ötürü askıya aldılar. Türkiye’de kurulum maliyetleri tüm dünyaya kıyasla çok rekabetçi bir konuma geldiğinden ve ülkemizde elektrik maliyetlerinin gün geçtikçe artması güneş enerjisini bir ihtiyaç haline getirmiştir. Bu yüzden ne olursa olsun güneş enerjisi yatırımları karlılık açısından artık zorunlu hale gelmiştir. HİS Solar olarak ürünlerimizi Almanya’da üretmekteyiz ve koronavirüs salgını Almanya’yı diğer ülkelere kıyasla az vurduğu için bu anlamda şanslı konumda kaldık üretimimizi durdurmadık ve zamanında ürünlerimizi Türkiye’ye getirdik bu anlamda firmamız sıkıntı yaşamadı. HİS Solar olarak Türkiye’de görülen ilk vaka tarihinden bu yana evden çalıştığımızı da ayrıca belirtmek istiyorum. 

ACİL DURUM EYLEM PLANLARI DEVREYE ALINDI 

Her firmada olduğu gibi bu anlamda Genel Merkez tarafından acil durum eylem planları devreye alındı. Bu süreç gerek Genel Merkez gerek Türkiye ofisimiz tarafından oldukça başarılı bir şekilde yönetiliyor, hepimiz evlerimizden koordineli bir şekilde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Üretimimizi aksatmadık ve müşterilerimize istemiş oldukları teslimat tarihlerinde ürünlerimizin sevkini gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte depo çalışanlarımızda görevlerini çok iyi getiriyorlar. Umuyorum en kısa sürede tekrardan eski düzenimize geçiş sağlamış olacağız.

YENİ ERP PROGRAMI KULLANMAYA BAŞLADIK

Firmamız dijitalleşme konusunda çalışmalarını arttırdı. Örnek verecek olursak artık haftalık ofisler arası gerçekleştirdiğimiz toplantılarımızı hep birlikte bir program üzerinden görüntülü biçimde gerçekleştiriyoruz. Ayrıca firmamız yeni bir ERP programını da devreye aldı ve bunun eğitimleri online olarak tüm ülke çalışanları tek bir program altında olacak şekilde gerçekleştiriliyor. Dijitalleşme firmalarının ekstra harcamış olduğu eski düzen maliyetlerini düşürecektir. Burada anlatmak istediğim, eskiden bazı müşteriler sizleri ofislerinde görmek konusunda çok ısrarcılardı şimdi artık satış toplantılarının online olacağını anlamış olduk. Dolayısıyla, havayolu, araç kiralama vb. masraflar ilerde bu tarz ek maliyetleri ödemeyeceklerdir.

EVDEN ÇALIŞMA SEÇENEĞİ POPÜLERLEŞECEK 

Bu süreç bizim eski alışkanlıklarımızı değiştirecektir. Yani aslında kendimize zaman ayırabileceğimizi öğrendik. Açıkçası koronavirüsten önce çok hızlı ve hengameli bir hayat döngüsünün içerisindeydik ama evde kalmak aslında bize bu durumun zorunlu olmadığını aslında daha sakin ve az meşguliyete sahip olabileceğimizi, kendimize daha fazla zaman ayırabileceğimizi düşünüyorum. İş hayatında ise artık evden çalışma seçeneği çok daha popülerleşecek, çok daha verimli bir çalışma hayatı olacak bunun sebebi ise yollarda harcanan vakit olarak görüyorum. Çin ürünlerine olan düşkünlük ve Çin firmalarına olan güven azalacak. Aslında bu virüs bize yerli üretimin kaçınılmaz olduğunu da öğretmiştir.