Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) Enerji Finansmanı Çalışmaları Direktörü Tim Buckley, güneş enerjisindeki maliyetleri ve Türkiye’nin güneş konusundaki gücünü değerlendirdi. Türkiye’de güneş ışınım potansiyelinin çok yüksek olduğuna değinen Buckley, değerlendirmelerini şu sözlerle gerçekleştirdi. “Güneş beş yıl içerisinde Türkiye’nin en ucuz enerji kaymağı olacak. Özellikle gelecekteki 10 yıl içerisinde artan enerji talebinin karşılanmasında öne çıkacak” dedi. 

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA YATIRIM İŞTAHI ARTACAK 

“Koronavirüs salgınıyla birlikte enerji piyasalarındaki finansman yöne tamamen değişmeye başladı. İklim kriziyle mücadele edebilmek için yenilenebilir enerji yönelik yatırım iştahı artacak.  Kömür teknolojilerine yönelik finansman kaynakları ise son birkaç yıldır hızla azalıyor. Finansman kuruluşlarının petrol ve gaz sektörüne yönelik aynı eğilimi göstermeye başladı. Temiz enerjiye eğilimin artmasında fosil kaynaklara ilişkin risk algısının değişmende salgın katalizör bir rol üstlendi. Bununla birlikte yenilenebilir enerji şirketlerinin değeri fosil yakıt şirketlerini geride bıraktı” sözleriyle son dönemi değerlendiren Buckley, petrol ve gaz şirketlerinin değeri son 10 yıldaki en düşük seviyelerde olduğuna dikkat çekti. 

GÜNEŞ GELECEĞİN ENERJİSİ 

Güneş potansiyelinin yüksek olduğu ülkeler arasında; Hindistan, Avustralya, Brezilya, Afrika, Çin, Meksika gibi ülkeler olduğunu belirten Buckley, bu ülkelerdeki kapasitenin artmasıyla birlikte küresel piyasalarında şekilleneceğini belirtti. Buckley, güneş enerjisiyle ilgili dünyanın geldiği durumu şu sözlerle anlattı. “Geçtiğimiz yıl dünyada 100 gigavat güneş enerjisi kapasitesi devreye alındı. Çin ve Japonya'nın açıkladığı yeni iklim hedefleriyle birlikte dünyada güneş enerjisi kapasitesi hızla artacak. Özellikle son dönemde yenilenebilir enerji teknolojilerinde maliyetlerin düşmesi ve düşmeye devam ediyor. Gelecek 10 yıl içerisinde yıllık bazda yüzde 10 oranında da azalması öngörülüyor. Türkiye, güneş kapasitesini artırmak için fırsatları değerlendirmeli. Uluslararası yatırımcılar da daha kapsamlı bir politikayla yatırım yapmaya teşvik etmelidir." değerlendirmesinde bulundu. (AA)