Siirt’te çiftçilikle uğraşan Nurettin Polat, 3 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Projesi'ne yaptığı başvuru kapsamında 440 dönümlük tarlasına yüzde 50 hibe desteğiyle güneş enerji panelleri kurdu. Bu proje ile üretilen enerji, kuyudan su çekmek amacıyla kullanıldı. Düzenli sulama sistemiyle fıstık, buğday ve lavanta tarlasında verim iki katına çıktı. 

“VERİM ARTIŞI SAĞLANIYOR”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Seven, “Hibe verilen proje ile kurulan sulama sistemiyle verim artışı yaşanıyor. Bu yıl yeterli yağışlar olmadığı için çiftçilerin kuraklık endişesi bulunuyordu. Aynı bölgede sulanmayan başka tarladaki ürünlerin sarardığını, bu tarlada ise üründe verim artışı olduğunu görebiliyoruz. Üreticimiz kırsal kalkınma yatırımlarından faydalandığı proje ile kendi elektriğini üretiyor." dedi.

“ALTERNATİF SULAMAYA YÖNELMEMİZ GEREKİYOR”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Çiftçi Nurettin Polat, "Kurduğumuz bu sistemle olası bir kuralık durumunda az zararla etkilenmeyi amaçlıyoruz. Kendini 2 yıl gibi kısa süre içerisinde amorti eden bu sistem sayesinde hem kendi enerjimi üretiyorum hem de tarlamda sulama sistemiyle ürünlerimi kuraklıktan koruyorum. Alternatif sulamaya yönelmemiz gerekiyor. İmkanı olan üreticilere bu sistemi kurmalarını öneriyoruz. Şu an sulanan buğday ile sulanmayan buğday arasında çok fark var. Çok şükür 100 panelli elektrik sistemi kurdum." diye konuştu. (AA)