Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Türkiye’nin 2021 yılında güneş enerjisinde ulaşacağı güçle ilgili yatırım planlarını ve öngörülerini paylaştı. GENSED Başkanı Halil Demirdağ, “Türkiye'de bu yıl güneş enerjisinde 1500 megavat ilave kurulu gücün devreye girecek. Bu sayede güneş enerjisi alanındaki kapasitenin 2020 yılına göre yüzde 100’ün üzerinde artacak. Koronavirüs salgınından dolayı küresel tedarik zincirinde birçok aksama yaşandı ve projelerin gecikmesine neden oldu. Bu sebeple 2020 yıkında devreye alınan güneş enerjisi kurulu gücündeki artışta bir önceki yıla göre yavaşlamalar yaşandı. Neticede 672 MW ilave kapasite ile elektrik üretimine başlandı. Bu artış güneş enerjisi kapasitesi 6 bin 667 MW’a ulaştı.” dedi. 

KURAKLIK DÖNEMİNDE GÜNEŞ, HİDROELEKTRİK SANTRALLERİNİ DENGELEYEBİLİR 

Demirdağ, YEKA yarışmalarının yerli üretim katkı tahsisi yöntemiyle yapılmasının güneş enerjisi açısından önemli bir fırsat yaratacağını belirtti.  Demirdağ konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Geçtiğimiz yıl çıkan hibrit yönetmeliğine göre güneş enerjisi yatırımları için ciddi bir proje stoku ortaya çıkabilir. Hidroelektrik santralleriyle hibrit şekilde kurulacak güneş santralleri dengeleyici bir işlev görecek. Coğrafi avantajı sayesinde Türkiye hidroelektrik alanında önemli potansiyele sahip. Bu sebeple kurak dönemlerde hidroelektrik kaynaklı elektrik üretimi düşüyor. Eksiklik oluştuğunda ise bu açığı doğal gaz ve ithal kömür karşılıyor. Şimdi ise bu durumlarda  güneş enerjisi hidroelektrik santralleri açısından mükemmel bir dengeleyici işlev görecektir.” dedi. 

SANAYİCİ KARBON AYAK İZİNİ GÜNEŞ ENERJİSİYLE AZALTACAK 

Demirdağ, “Yeşil enerji Türkiye'de faaliyet gösteren ihracatçıların elini güçlendirecek. Aralık 2020 yılında yürürlüğe giren Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Mutabakatı ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Joe Biden yönetiminin ülkesini tekrar Paris İklim Anlaşması tarafı yapacak olmasının tüm yeşil enerji sektörlerini olumlu etkileyecek.” dedi.