3 ilde inşa edilmesi planlanan toplam 1000 MW kapasiteye sahip YEKA güneş enerjisi santralleriyle ilgili açıklama yapan GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, güneş enerji santrallerin 3o yıl boyunca işletilmesiyle 3 milyar dolarlık doğal gaz ve kömür ithalatının engellenebileceğini belirtti. Demirdağ ayrıca bu projeler sayesinde sektörün canlanabileceğini söyledi. 

“GÜNEŞTEN ENERJİ ÜRETİMİ ARTACAK”

“Yerli ve yenilenebilir enerjinin payını artırmak isteyen Türkiye için güneş enerjisi büyük önem taşıyor” diyen Demirdağ, detayları şu sözlerle açıkladı. “İlgili ihaleler için başvurular 22 Mart 2022 yılında sona erecek. Ayrıca Türkiye’de temiz enerji kaynaklarının potansiyeli oldukça yüksek. Türkiye’de bu kaynaklarla yaz mevsiminde elektrik üretimi ve tüketimi noktasında doğal bir denge sağlanıyor. Son dönemlerde sürekli olarak öğlen saatlerinde elektrik tüketim pikleri yaşanıyor. Bu da güneş enerjisi en yüksek tüketimin karşılanmasına önemli bir destek veriyor” dedi.  (AA)

YEKDA GES 4 İHALE DETAYLARI 

•   15 ayrı projede 50-100 MW arasında değişen kapasitelerde ve toplam 1000 MW kapasite hakkı için düzenlenecek.

•    Niğde’nin Bor ilçesi için 300 MW, Hatay’ın Erzin ilçesi için 200 MW, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesi için 500 MW tahsis edilecek. 

•    Tavan fiyat 40 olacak olacak. (kilovatsaat başına ücret) 

•    Projelerde kullanılacak ekipmanlar Türkiye’de kurulu fabrikalarda üretilecek ya da serbest bölgeler dışındaki yerli imalatçılardan alınacak.