Enerjisini Üreten Fabrikalar programıma konuk olan SolarApex Yönetim Kurulu Üyesi Besime Özderici Altınkılıç ile sanayicilerin güneşe bakış açısında ve hayata geçirdikleri yeni projeleri konuştuk. Güneş enerjisi sektöründe yatırımcı kimliğiyle de faaliyet gösteren SolaApex, yeni dönemde yatırımlarına devam etmeyi hedefliyor. 

YATIRIMCININ İŞTAHI YENİDEN AÇILDI  

Pandemi döneminde birçok firmanın üretimi durdu ve herkesi etkiledi. Biz pandemi öncesinde birçok firma ile iletişim halindeydik ve proje üzerinde görüşme sağlıyorduk. Tabii bu süreçte projeler durdu ancak normalleşmeyle birlikte yatırımlar yeniden gündeme geldi. Firmalar bir an önce yatırıma devam ettirmek istediklerini ve projelerini tamamlamayı planladıklarını belirtti. Çünkü birçok sanayi kuruluşu üretime devam ediyorlar. Üretimde de en büyük gider kalemi enerji. Dolayısıyla fabrikalar bir an önce bu yatırımı gerçekleştirerek enerji maliyetlerini düşürmek istiyorlar. Bizde normalleşme süreciyle birlikte projelerimize hız kazandırdık. Tüm bu süreci sağlık ve hijyen kurallarıyla yürütmeye çalıştık. Normalleşme sürecinin ilk aşamasında biz mevcut projelere odaklanmıştık. Şimdi ise yeni projeler için görüşüyoruz.  

“FİŞEKÇİOĞLU DEMİRÇELİK İÇİN PROJE GELİŞTİRDİK”

Mayıs 2019 yılında aylık mahsuplaşma kapsamında çatı pazarının önü açılmıştı. Bu gelişmeyle birlikte kendi enerjisini üretmek isteyen sanayi kuruluşları süreci başarılı bir şekilde değerlendiriyorlar. Zaten taleplerin güç geçtikçe artmaya devam etmesi bize bu durumun ilerlediğini gösteriyor. SolarApex olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde birçok çatı üzeri güneş enerji santralini tamamladık. Son dönemde Kayseri’de faaliyetlerini sürdüren Fişekçioğlu Demirçelik için bu projeyi hayata geçirdik. Tek çatı üzerinde 1.7 MW kurulu güce sahip olan bu proje kapsamında fabrika tükettiği enerji kendisi üretecek. Projede 330 watt gücünde 5200 tane panel ve 100 kilowatt gücünde 16 adet inverter kullanıldı. Demirçelik, metal gibi sektörlerde üretim yapan fabrikalarda çok talep alıyoruz. Çünkü yoğun miktarda elektrik sarfiyatı gerçekleştiriyorlar. 

“YATIRIMCI KİMLİĞİMİZ YENİ PROJELERE DEVAM EDİYORUZ”

SolarApex olarak yatırımcı kimliğimizle de sektörde yer alıyoruz. İlk yatırımımızı 2012 yılında hayata geçirdik. Güneşe yatırım yapan ilk kurumlardan biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Balıkesir’de tek saha üzerinde 40 MW kurulu güce sahip bir santralimiz bulunuyor. Kayseri’de ise iki farklı güneş enerjisi santralimiz daha bulunuyor. SolarApex olarak toplam 50 MW kurulu gücümüz bulunuyor. Yeni dönemde de yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu projelerin teknik özellikleri hakkında da bilgi vermek isterim. Örneğin Balıkesir’te yer alan güneş enerji santralimizde 1 MW bazında Türkiye ortalaması olan 1,5 milyon kWh üretim kaydediliyor. Kayseri’deki yatırımımızda ise 1 MW bazında 1,6 milyon kWh üretim yapıyor. Bu da bizi Türkiye şartlarında memnun eden üretim değerleridir. Şartlar el verdiği sürece yatırım yapmayı düşünüyoruz.