Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından hazırlanan Turkey Energy Outlook raporunun lansmanında konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, bu çalışma için emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başladı. Bu çalışmanın birçok ülkede yapıldığının altını çizen Birol, Türkiye’de böyle bir çalışma yapılmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Birol, dünyada yaşanan enerji değişimini ise şu sözlerle anlattı: “Enerji sektöründe tarih boyunca böyle bir yıl yaşamadı. Elektrik, petrol, doğalgaz olmak üzere enerjinin tüm bileşenleri büyük bir şoktan geçiyor. Bu yıl enerji kullanımı yüzde 5 oranında düşecek. 2008 – 2009 yılında yaşanan finansal krizin etkisiyle benzer bir düşüş yaşanmıştı. Ancak bu seneki düşüş 2008 yılına göre tam 7 misli daha fazla olacak. Bu değişimdeki en büyük darbeyi petrol yerken onu kömür ve doğalgaz takip etti” dedi. 

“ENERJİ SEKTÖRÜNÜN YENİ KRALI GÜNEŞ OLACAK” 

Dünya genelinde enerji talebinde düşüş yaşandığına dikkat çeken Birol, yenilenebilir enerji kaynaklarında ise rekor büyüme gerçekleştiğini söyledi. Birol, yenilenebilir enerji sektörüyle ilgili gelişmeleri şu sözlerle anlattı: “Yenilenebilir enerji kaynakları sektördeki büyümesini hızla sürdürüyor. Özellikle güneş enerjisinde rekor seviyede bir yükseliş görülüyor. 2020 yılında gerçekleştirilen toplam yatırımların yüzde 50’sini tek başına güneş oluştururken kalan yüzde 50’lik payını ise kömür, hidroelektrik ve nükleer santraller yer aldı. Güneş santralini enerji sektörünün yeni kralı olarak görüyoruz” dedi. 

“4 MİLYONA YAKIN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ”

Dünya çapında enerji sektöründe görev yapan yaklaşık 4 milyon kişinin işini kaybettiğini söyleyen Birol, bu durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Toplam enerji yatırımlarında yüzde 18 oranında düşüş görünüyor. Bu da birçok enerji şirketinin suyun üzerinde kalmak için çabaladığını gösteriyor. Şirketler ayakta kalabilmek için hem yatırımları durduruyor hem de istihdam rakamlarını azaltıyor. Bu anlamda dünya genelde 4 milyona yakın kişi işini kaybetti.” 

TÜRKİYE’DE DURUM NASIL? 

Birol, Türkiye’de yaşanan enerji gelişmeleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’deki elektrik kullanımının 2019 yılına göre arttığı görülüyor. Bu rakamlar bize Türkiye’nin ekonomik olarak toplandığını gösteriyor. Türkiye’de yaşanan doğal gaz keşfi ise ikinci güzel haber oldu. Dünya genelinde yaşanan enerji sorunu petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesine neden oldu. Bu durum Türkiye’nin cari açığına olumlu yansıyacak. Türkiye’nin kendi dinamikleri olmasına rağmen dünyada olanlardan etkilenmemesi imkansız” dedi. 

“TÜRKİYE ENERJİ OUTLOOK RAPORU ÖNEMLİ SORULARA CEVAP VERİYOR”

 Türkiye Enerji Outlook Raporu’nun sektöre önemli bir katkı sağladığına dikkat çeken Birol, Önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye’deki enerji sektörü nasıl gelişebilir? Trendlerin nasıl ilerliyor? Sonuçları neler olabilir? Bu gelişmeleri hangi politikaları nasıl değiştirebiliriz? sorularına ilişkin bir rehber görevi üstleniyor. Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en kapsamlı bir rapor olma özelliği de taşıyor. Projeksiyonların sonunda Türkiye’nin hem kamuda hem iş dünyasında hem de akademi de dikkat edilmesi gereken 10 önemli konuya da ışık tutuyor. Bu tavsiyelerden bazıları için kamu sektörü olurken bazıları akademi için oldu. Türkiye’nin enerji sektörünü çevreye duyarlı bir hale getirmek için yapılan bu çalışmadan dolayı tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.