ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

DİSKİ, Diyarbakır ve Bismil’de bulunan güneş enerji santrallerinden daha fazla verim alabilmek amacıyla panel temizliklerini yaptırarak gerekli bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirdi. Ekipler, Gözeli mevkiinde 12 bin metrekare alan üzerine kurulu 2 bin 400 panelde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Bismil ilçesinde ise 14 bin metrekare alan üzerine inşa edilen, 3 bin 80 panelde de çalışma gerçekleştirildi. 

“GES PROJELERİNDEN GELİR ELDE EDİYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, “Güneş enerji santralleri çevre ve tasarruf açısından oldukça önemli bir yere sahip. Yer altı sularının korunması, devamlığı gibi konulardan dolayı yeşil enerji olmazsa olmazlar arasında. DİSKİ’nin ilerleyen süreçlerde bu alanda daha fazla yatırım yapabilecek. Tesislerden 10 ay içerisinde 2 milyon 546 bin TL tutarında elektrik enerjisi ürettik. Güneş enerji santralleri elektrik giderlerine katkı sağlıyor. Diyarbakır ve Bismil ilçemizde yer alan güneş enerji santrallerimizde 2021 Ocak ve Ekim ayları arasında önemli ölçüde gelir sağladık. Diyarbakır’daki tesisimizden 1 milyon 152 bin 346 TL gelir sağlarken Bismil’de bulunan tesisimizden ise 1 milyon 394 bin 539 lira tutarında elektrik enerjisi ürettik” dedi.    

“ÇALIŞMA GES’LERDEKİ VERİMİ ARTIRACAK”    

Ekiplerin gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Tutşi, “Panellerin kirlenmesi fotovoltaik hücrelere iletilen güneş enerjisinin azalmasına yol açmaktadır. Bu durum da üretilen enerjinin az olmasına sebep olur. Paneller çevresel faktörler, hava şartları, polen ve çiçek tozları, endüstriyel tozlanma gibi sebeplerden kirlenebilir. Bu nedenle güneş paneli temizliği çok önemlidir. Ekiplerimizin çalışmasıyla güneş enerjisi santrallerinden daha iyi verim almaya başlayacağız” diye konuştu.