Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, güneş enerjisinin geldiği nokta ile ilgili açıklama gerçekleştirdi. Birol, “Güneşin küresel enerji sisteminde şu an yüzde 1 paya sahip. Bu oran 2050 yılında yüzde 20’ye yükselecek ve dünyadaki en büyük enerji kaynağı haline gelecek” dedi. 

“2050 YILINDA SIFIR EMİSYON OLACAK”

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), "2050'de Sıfır Emisyon: Küresel Enerji Sektörü için Yol Haritası" raporunu açıkladı. Düzenlenen toplantıda Birol görüşlerini paylaşırken raporun önemli başlıklarıyla ilgili bilgiler verdi. Birol, “Bu yıl küresel emisyonların tarihteki en büyük ikinci artışı yaşayacak. Hükümetlerin açıkladığı politikalarla pratikteki uygulamaları arasındaki büyüyen bir uçurum var. Sıfır emisyon hedefine ulaşmak için üç önemli konuya dikkat etmek gerekiyor. Birincisi, mevcut temiz enerji kaynakları ve teknolojilerinden maksimum şekilde yararlanmamız gerekiyor. İkincisi, enerji sektöründe inovasyonu merkezimize almalı, emisyonların azaltılmasında en iyi şekilde kullanmalı ve desteklemeliyiz. Üçüncüsü ise fosil kaynak kullanımını en aza indirmeliyiz" dedi. 

“YATIRIMLARIN ARTMASI GEREKİYOR”

Birol, sıfır emisyon hedefine giden yolda yatırımların artırılması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Halihazırda küresel enerji sektöründe yıllık 2 trilyon doların üzerinde yatırım yapılıyor. Bunun 2030’a kadar yıllık 5 trilyon dolara çıkması gerekiyor. Bugünün yatırımları fosil yakıt hakimiyetinde ancak sıfır emisyon hedefine ulaşmak için bu yatırımlar temiz enerji kaynaklarının hakimiyetinde olmalı. Elbette bu yatırımların ekonomik büyüme üzerinde de etkisi olacak. Yaptığımız hesaplamalara göre, yatırımların artırılması dünya ekonomisinin yıllık yüzde 0,4 büyümesini sağlayabilir. Biz temiz enerji kaynaklarından elektrik üretiminin ciddi derecede artacağını öngörüyoruz. Güneşin küresel enerji sisteminde şu anki payı yüzde 1. Bu oran 2050’de yüzde 20’ye yükselecek ve güneş en büyük enerji kaynağı haline gelecek." dedi.