Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği TÜREB tarafından dijital formatta düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi TÜREK@home’un ‘Küresel Görünüm: Yenilikler ve Fırsatlar’ adlı ikinci oturumu, dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticilerinin küresel yöneticilerini Türk enerji sektörü ile buluşturdu. 5 büyük şirketin global CEO’su orta ve uzun vadeli hedeflerini paylaşarak proje geliştirme kararlarında ‘öngörülebilirlik’ olgusunun belirleyici olduğunu belirtti. 

“NETLEŞTİRİLMİŞ PROJE TAKVİMİNE İHTİYAÇ DUYULUYOR”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren GE Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge CEO’su Manar Al Moneef, “Türkiye bizim için olukça önemli bir Pazar. Sektör bizi burada yatırım yapma konusunda ikna edecek güce sahip olduğunu gösterdi. Yatırıma devam edebilmeleri için, en azından, önümüzdeki 5 yılı öngörebilecek durumda olmaları gerekiyor. Zamanı belirsiz tahsislerden ziyade netleştirilmiş bir proje takvimine ihtiyaç duyuluyor” dedi. 

“HERKES İÇİN UÇTAN UCA DEĞER ÜRETİMİ OLMALI”

Nordex Acciona Windpower CEO’su Jose Luis Blanco Dieguez sektörle ilgili değerlendirmerini şu sözlerle gerçekleştirdi. “Düzenleyiciler, hem üreticiler hem de kullanıcılar için uçtan uca değer yaratmaya önem vermeli. Proje finansmanı konusunda Exim kredilerini değerledirmeye alınabilecek. Bu proje yapım maliyetlerini azaltabilecek.” dedi. 

“PARA BİRİMLERİ ARASINDA BAĞLANTI KURULABİLİR”

Enercon GmbH İş Geliştirme Başkanı Dr. Marcus Orlowski, yeni mekanizmada kur konusuyla ilgili soru üzerinden değerlendirme gerçekleştirdi. “Böyle bir mekanizmada hangi para birimi olması gerektiği konusu zor bir soru. Bizim için dolar ya da euro olabilir veya TL tarife ile bunlar arasında bir bağlantı kurulabilir. Bunun sadece imalatçılar açısından değil bankalar ve proje geliştiricileri açısından da iyi olacağını düşünüyorum” dedi.  

“ESNEKLİK, KOORDİNASYON, EŞGÜDÜM VE HIZA İHTİYAÇ VAR”

Rüzgar yatırımlarının gerçekleştirilmesinde izin süreçleriyle ilgili bilgi veren Vestas MENA, MED, LATAM, MENA Başkanı Javier Rodriguez Diez, “Proje gerçekleşmelerinin artırılması için kurumlar arasında esneklik, koordinasyon, eşgüdüm ve hıza ihtiyaç duyuluyor. Aksi halde büyük hayal kırıklıkları yaşanabiliyor. 

“ONAYLAR TEK BİR OTORİTEDEN VERİLMELİ” 

Türkiye’de türbin değiştirmenin artık nispeten daha kolay olduğunu belirten Siemens Gamesa Renewable Energy Onshore CEO’su Lars Bondo Krogsgaard ise “Hala izin için başvurulması gereken çok fazla kurum var. Bunların hepsinin bir araya gelmesi ve toplu onayını vermesi gerekiyor. Bizim önerimiz bu süreci hızlandırmak adına onayların tek bir otoriteden verilmesi yönünde” dedi.