Galatasaray ile Enerjisa Enerji arasında imzalanan anlaşma kapsamında Enerji Performans Modeli kullanılarak güneş enerji tesisi kurulacak. Bu sayede stadyum kendi elektriğini üretecek. Tesis toplam 40 bin metrekare alan üzerine kurulacak. 20 milyon TL tutarındaki yatırım maliyeti ise Enerjisa Enerji tarafından sağlanacak. Tesisin 10 yıllık bakımı ise yine Enerjisa Enerji tarafından yapılacak. Galatasaray, sözleşme süresi boyunca üretilen elektrik miktarı üzerinden ödeme yapacaktır. Kurulacak paneller sayesinde yılda yaklaşık 2 bin hanenin tüketimine eşdeğer olarak 4.637 MWh elektrik üretilecek.

3250 TON CO2 SALIMININ ÖNÜNE GEÇİLECEK 

Yapılan anlaşmaya göre, stadyumun çatısına kurulacak 10 bini aşkın güneş paneli ile 4,1 MW kurulu güç kapasitesine ulaşılacak. Ayrıca bu proje ile dünyadaki tüm stadyumlar içerisindeki en büyük kapasiteli GES projesi olma özelliğine sahip olacak. Tesisimiz bundan böyle yüzde yüz yeşil enerji kaynağından elektrik üretimi sağlayacak. Bu da her yıl yaklaşık 3250 Ton CO2 salımının önüne geçileceği anlamına geliyor. Ekonomik ömrü 25 yıl olan sistem, bu süre boyunca yaklaşık 200 bin ağacın kurtarılmasını sağlayacak. 

ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 60’INI KARŞILAYACAK 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz “Enerjisa Enerji yetkililerine ve kulüp yöneticilerimize bu proje için çok teşekkür ederim. Bu proje özünde stadımızdaki atıl alanlar ve kullanım alanındaki bölümler etkilenmeyecek. Projenin statiği stadımızın çatısındaki sabit alana yapılmıştır. Enerjisa Enerji konuyla ilgili tüm hesaplamaları tamamladı. Neticesinde de projeyi bize teslim etti. Projenin tamamlanmasıyla ilgili olarak ortaya çıkan 20 milyon TL’lik yatırım maliyetini Enerjisa Enerji karşılayacaktır. Bu proje kapsamında stadın yıllık enerji ihtiyacının yüzde 60’ını yerli ve milli enerji kaynağımızdan sağlanacaktır. 10 yıl sonra tüm sistem bize devredilecektir. Dünya’da çok az örneği görülmüş olan bu projeyi daha önce kimse bize önermemişti. Bu anlamda Enerjisa Enerji’ye teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

KULÜBÜMÜZ 100 MİLYON TL’LİK KATKI SAĞLAYACAK 

Galatasaray SK Başkan Yardımcısı Yusuf Günay konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade etti. Günay, “EPDK kurucu başkanı olduğum dönemde araştırmalar yapıyorduk. Bu araştırmalar sonucunda gördük ki, tüm ülkeler kendi milli kaynaklarına yönelmişti. Türkiye ise ithalata dayalı ekonomi ile ilerliyordu. Bu süre zarfında yerli ve yenilenebilir kaynakları ekonomiye dönüştürmek için çok büyük çaba sarf ettik. Galatasaray’ın yerli ve yenilenebilir kaynaklardan bir pay alabilir mi diye düşündüm. Bugün bu hayalim gerçekleşiyor. Bu hayal bir ekip çalışması sayesinde hayata geçiyor. Proje ile dünyadaki stadyumlar arasında en büyük kapasiteli güneş enerjisi santrali kurularak Kulübümüze 100 milyon TL’lik bir katkı sağlanacak. Bu anlamda harika bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.

TÜRK SPORUNUN FİNANSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE KATKI SUNACAK 

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle belirtti. Pınar, “Yeni enerji dünyası sürdürülebilirlik ve teknolojiyi temel alıyor. Enerjisa olarak “İşimin Enerjisi” çatısı altındaki teknolojiyi ve sürdürülebilirliği odağımıza alıyoruz. Bu çözümleri müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Bugün bu kapsamdaki en önemli işbirliklerinden birini sizlerle paylaşmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu proje hem çevreye ve topluma fayda sağlayacak hem de Türk sporunun finansal sürdürülebilirliğine katkı sunacak. Anlaşmamızın hem Enerjisa’ ya hem Galatasaray’a hem tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.