Fronius, harici sürdürülebilirlik uzmanlarıyla birlikte, bir sene boyunca GEN24 Plus inverterinin yaşam döngüsünü analiz etti. Ürünün tedarik, üretim, kullanım ve kullanım ömrü sonrası imhaya kadar olan tüm adımlarda en yüksek notlar alındı. Kullanım ömrüvanalizi, saygın Fraunhofer Institut tarafından test edilip sertifikaya layık görüldü. Bunun sonucunda Fronius GEN24 Plus dünya çapında bağımsız bir enstitü tarafından onaylanmış ilk ekolojik bilançoyu elde etmiş oldu.

“GÖZ ARDI EDİLEN KONULAR AYDINLATILDI”

Fronius International GmbH firmasının Solar Energy bölümü global direktörü Martin Hackl, “Fronius’ta sürdürülebilirlik konusu öylesine söylenmiş bir sözden ziyade fikirlerimizin ve eylemlerimizin temeline yer etmiş bir husustur. Ürünlerimizin ve çözümlerimizin geleceğe dönük ve sürdürülebilir şekilde tasarlanması için yıllarca süren araştırmalara yatırım yapıyoruz” ifadelerini kullandı ve şunları ekledi:“Bulgulara dayalı çalışmalar ve yüksek seviyede şeffaflık, doğru sürdürülebilirlik anlayışının temelini oluşturuyor”. Frauenhofer IZM’de test sorumlusu olan Karsten Schischke, “Benim için de bu çalışmada yer almak oldukça bilgilendiriciydi, çünkü analiz, diğer ekolojik bilançolarda sıklıkla göz ardı edilen çeşitli konuları aydınlattı” ifadelerini kullandı.

BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 

Yaşam döngüsü analizi süresince uzmanlardan oluşan ekip, GEN24 Plus ürününün tüm yaşam döngüsünü bilimsel kapsamda ele aldı. Ham maddeler ve malzemelerden başlayarak üretimde sürdürülebilirlik, taşıma yolları ve ürünün dayanıklılığından onarılabilirliğine ve geri dönüşüme kadar her aşama kapsamlı şekilde incelendi.

GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ VE ÇEVRESEL FAYDA 

İklim etkilerinin geri dönüş süresi (CO2-Payback-Time), senaryoya göre bir yıldan az bir zaman ile 3,7 yıl arasıdır. Çevresel fayda ise inverterin üretimi, işletimi ve atıkların geri dönüşümü veya imhası için yapılan harcamadan 26 kat daha fazladır³. Martin Hackl gurur dolu bir ifadeyle, “Sadece çok az sayıda elektronik üründe, tasarruf edilen Co22emisyonlarının oluşan emisyonlardan ağır bastığı ileri sürülebilir. Geliştiricinin ilk dokunuşundan itibaren malzeme ve tedarikçilerin seçiminden sürdürülebilir üretime ve akıllı servis programlarının yanı sıra kullanım ömrünün sonunda en iyi geri dönüşüm uygulamasına kadar sürdürülebilirlik daima odak noktası konumundaydı” şeklinde açıklama yaptı. GEN24 Plus ile 20 yıllık varsayılan kullanım ömrü süresince 16.932 kg CO2 ‘ye varan miktarda tasarruf sağlandı. Bu değer, Münih’ten New York’a yapılan dokuz uçak yolculuğuna denkti. 

ONARILABİLİRLİK VE GERİ DÖNÜŞÜM 

Gezegenimizdeki kısıtlı kaynakları koruma amacıyla Fronius için geri dönüşüm malzemelerinin ve ürünlerin onarılabilirliği oldukça önemli bir yer tutuyor. Değiştirilen veya arızalanan inverterler, firma içi Repair Center’lar içerisinde onarılıyor. Fronius International GmbH Ar&Ge departmanı proje müdürü David Schönmayr, “Yaşam döngüsü analizinde model alınan tüm onarım işlemleri, önceden yapılan inverteri komple değiştirme işleminden daha fazla çevresel fayda sağladığını gösterdi” ifadelerini kullandı.  GEN24 Plus inverterler, sadece 5.5 dakika içerisinde en temel parçalara ayrılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Schönmayr, “Alüminyum soğutucunun, duvar braketinin, EMV kapağın ve plastik mahfazaların sökme ve geri dönüşüm işlemleri en yüksek seviyede fayda sağladı” ifadelerini kullandı. Tüm Fronius inverterlerinin, eğitimli Fronius System iş ortakları tarafından doğrudan yerinde onarılabilmesi, dünya çapında türünün tek örneğidir. Alüminyum soğutucunun geri dönüşüm oranı, sürdürülebilirlik bakımından diğer bir büyük avantajdır. Bunun için Fronius GEN24 Plus inverterlerde %100 oranında geri dönüştürülmüş alüminyum kullanılmaktadır.

FRONİUS ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR 

Ürünün fiyatı ve kapasitesinin yanı sıra çevre üzerindeki etkisi de satın alma sürecinde giderek daha belirleyici bir faktör haline geldi. Ancak Avrupa’daki LCA düzenlemeleri ve yönetmelikleri henüz yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. Hackl bu duruma ilişkin: “İlgili gereklilikler henüz zorunlu olmamasına rağmen ürünlerimiz için sürdürülebilirlik değerlendirmeleri yapma kararı aldık. 24 saat güneş vizyonumuzu gerçeğe dönüştürmek için iyi bir örnek oluşturmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” açıklamasını yaptı. Schönmayr, “GEN24 Plus yaşam döngüsü analizinin sonuçlarıyla oldukça gurur duruyoruz” dedi ve ekledi: “Tüm bunlar bizim için yeterli olmadığından dolayı kanıta dayalı, sürdürülebilir geri dönüşüm ekonomisini daha da ilerletme amacıyla “Sustainability by Design” programını başlattık.” Diğer Fronius ürünleri için de yaşam döngüsü analizlerinin yapılması planlandı. Alınan sonuçlar, ürünlerin ve servislerin geliştirilmesi ve en iyi duruma getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.