Sanayide, Endüstride, Sistem odalarında, Enerji & Trafo odalarında, Teknik binalarda, Baz İstasyonlarında, Telekom Sistem Odalarında, Veri merkezlerinde, geleneksel olarak soğutma sağlamak için, çok enerji tüken klima üniteleri kullanılmaktadır. 

Free Cooling Sistemi, kapalı ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmış, enerji tasarrufu sağlayan bir soğutma sistemidir. Sistemin çalışma prensibi son derece basittir. İç mekanda hava ısınır ancak bu hava soğutulmak yerine dışarıya tahliye edilir. Dış ortamdaki daha soğuk hava, fan ile bir filtre sisteminden geçirildikten sonra sistem odasına verilir. Fanının da etkisiyle ısınan hava yükselerek hava atış menfezine ulaşır ve buradan dışarıya tahliye edilir. Fan istenilen soğutmayı sağlayamazsa sistemde mevcut olan klimalar devreye alınır. Sistemin sahip olduğu yazılımda algoritma öngörülüyor. Bu öngörüye göre fan, klima, ısıtıcı veya fan ile klima birlikte çalıştırılarak sistem odasının uygun çalışma sıcaklığında tutulması sağlanır. Fanın hızı ise dış ve iç sıcaklık farkına göre kontrol edilir. İç ve dış sıcaklık
farkı arttıkça fan hızı da oransal olarak artmaktadır. Bu şekilde fan soğutma gücü ve enerji sarfiyatı en uygun olacak şekilde kontrol edilir Baran Teknoloji Free Cooling Sistemi, bu şekilde optimum enerji tüketerek maksimum soğutma sağlar. Klimaların mümkün olduğunca çalışmasına izin vermez ve böylece, soğutmada %90’a varan enerji tasarrufu sağlanır. Baran Teknoloji Free Cooling Sistemi, ısı yükü, coğrafi konum ve iklim koşullarına bağlı olarak 7 ay ile 1,5 yıl içerisinde amortisman değerini karşılamaktadır.