Endüstri Radyo’da Enerjisini Üreten Fabrikalar programında Derya Kumtepe’nin konuğu olan FIMER Satış Takım Lideri Filiz Bakıcı, yeni dönem hedeflerini ve geniş ürün gamına ait özellikleri anlattı. Bakıcı, “2021 yılında yeni çıkan proje tiplerine odaklanarak daha fazla ilklere referans olmayı hedefliyoruz. Çözümlerimizi de bu şekilde pazara sunmaya devam etmek istiyoruz.  Tam da hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimiz, yer yer bu hedeflerin üzerine çıktığımız bir noktadayız. Fabrika çatıları ile ilgili projelerimiz çok iyi gidiyor. PVS100 ürünümüzle birçok çatıya ulaştık” dedi. 

FIMER markasının dünyadaki konumundan ve Türkiye’deki konumlanmasından bahsedebilir misiniz?

FIMER, dünyada 12 GW’ın üzerinde yıllık üretim kapasitesiyle Dünyanın en büyük dördüncü solar invertör üreticisi olan Italya merkezli global teknoloji firmasıdır.  Solar invertör ürününün yanı sıra e-mobility alanında elektrikli araç şarj istasyonları üretimi gerçekleştiriyoruz. Globalde önemli bir oyuncu olan FIMER, Türkiye pazarına ABB’nin solar iş kolunu satın aldıktan sonra giriş yaptı. Biz ABB bünyesinde görev alan bir ekiptik, sonrasında ABB solar iş kolunu FIMER’e devretmesiyle birlikte ekip olarak FIMER bünyesinde faaliyetlerimize devam etmeye başladık. Türkiye’de 23 kişilik kadromuzla faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ana iş kolumuz solar invertör üzerinedir. 

FIMER bünyesinde ne kadardır görev yapıyorsunuz? Sektördeki çalışmalarınızdan kısaca bahsedebilir misiniz? 

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 9 yıldır güneş enerjisi sektöründe görev yapıyorum. Bu sürenin 7 yılını ABB ve dolayısıyla FIMER bünyesinde geçirdim. İlk iki yılımda ise işin şantiye tarafında kurulum yapan EPC firmasında çalıştım. EPC firmasında görev yaptıktan sonra yolum ABB ile kesişti. ABB’de ilk olarak Satış Mühendisi olarak göreve başladım, sonrasında da iş hayatıma FIMER’de devam ettim. Şu an satış kadromuzun ekip lideri olarak görev yapıyorum. 

Ürün gamınız hakkında bilgi verebilir misiniz? 

FIMER olarak piyasadaki en geniş ürün portföyüne sahibiz. Bu sebeple evsel tip dediğimiz 1kW’tan 10kW’a kadar, ticari çatılara ya da küçük ölçekli arazi projelerine çözüm sunduğumuz 10kW’tan 120kW’a kadar string invertörlerimiz var. Şebeke ölçekli büyük projelere geçtiğimiz zaman 1000V ve 1500V teknolojilerinde hem 175kW gücünde string hem de 2MW ve 5MW gücünde merkezi ürünlerimiz var. Gelişen teknoloji ve dijitalleşmeye ayak uydurmak bizim için değerli olduğundan AR-GE çalışmalarına önem veriyoruz. Bu sebeple, eski TRIO model ürünlerimizi PVS serisi ürünlerimize dönüştürdük. 10kW ve 33kW aralığında bu yıl yeni ürünler çıkarttık. Türkiye’de bu yıl önem kazanan konulardan biri olan depolama için çözümlerimiz de var. Güneş enerjisinde üretim sabah olduğundan, akşam kaynak bulunmadığı için gündüz ürettiğiniz fazla enerjiyi bir yerde depolayarak gece tüketebilirsiniz. Ya da şebekenin ihtiyacı olan fonksiyonları sağlamak için depolama sisteminizi kullanabilirsiniz. Dolayısıyla, geniş solar inverter portföyümüzün yanında projelerinizi depolama sistemleriyle destekleyebiliyoruz. İş gündemimize gelirsek, geriye dönüp projelerimize baktığımızda birçok ilklere ve enlere imza attığımıza inanıyoruz. Sadece Türkiye’ye 2.4 GW’ın üzerinde invertör tedariği sağladık. İlk merkezi invertör projesini gerçekleştirerek yatırımcıların ve EPC’lerin bu noktadaki çekincesinin azalmasında öncülük ettiğimizi düşünüyoruz. Son zamanlarda gündemde olan hibrit projelerinin de ilkini, Türkiye’de tek alanda yapılan en büyük hibrit saha olan 80 MW Cengiz Enerji projesini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çatıya ve araziye kurulabilen öztüketim projelerinde, araziye kurulan en büyük öztüketim projesine 40MW Eti Alüminyum Fabrika GES projesine imza attık. Lisanslı projelerde pazar payımız %60’a yakın olup çok fazla yatırımcıya ulaştık. 

2021 yılı iş gündeminizi bizimle paylaşabilir misiniz? 

2021 yılında yeni çıkan proje tiplerine odaklanarak daha fazla ilklere referans olmayı hedefliyoruz. Çözümlerimizi de bu şekilde pazara sunmaya devam etmek istiyoruz.  Tam da hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimiz, yer yer bu hedeflerin üzerine çıktığımız bir noktadayız. Fabrika çatıları ile ilgili projelerimiz çok iyi gidiyor. PVS100 ürünümüzle birçok çatıya ulaştık. Yönetmeliğin öne çıkan maddelerinden 5.1.h önem verdiğimiz bir diğer konu… Bu maddeye göre güneş enerji santrali kurmak için uygun bir çatısı bulunmayan ya da tüketim merkezinin hemen yanındaki arazide güneş enerji santrali kurmak için alanı olmayan tüketicilere ürettim hakkı sağlanıyor. 

5.1.h maddesine henüz bir başvuru olmadı, uygulamaya geçilmedi. Dolayısıyla bu maddeyle ilgili yolun başındayız. Bu maddeden daha çok sanayiciler, demirçelik fabrikaları ya da otel zincirleri gibi çatı alanı tüketim ihtiyacını karşılamaya yetmeyen yatırımcılarımız faydalanabilir. Güneş enerjisi kurma konusunda onların motivasyonlarını artırmaya yönelik bir iş gündemimiz bulunuyor. Bu anlamda invertör üreticisi olarak kendimizi bir tık aşarak hissettiğimiz bu misyondan dolayı yatırımcılarımızı güneş enerjisiyle ilgili bilgilendirmeyi, faydalarını anlatmayı, nasıl proje kuracaklarını, hangi yönetmelikleri takip etmeleri gerektiğini aktarmak üzere görüşmeler gerçekleştiriyoruz.  O yüzden hedeflerimiz sektörün bizi götürdüğü yere doğru sürüklenmek değil de biraz daha sektörde yönetmeliklerinde geliştirilmesi tarafında elimizden gelen bir görev varsa onu gerçekleştirmek, uygulanabilir hale getirdiğimiz projeleri doğru bir şekilde uygulamak için ürün portföyümüzü Türkiye marketine sunmak bizim asıl hedeflerimizden. Hedeflerimizin doğrultusunda ilerliyoruz. Biz ekip olarak hedeflerimizi gerçekleştirdik ve burada bıraktık demeyi sevmiyoruz, hedeflerimiz konu olunca hep çıtayı bir üst noktaya çıkarmaya çalışıyoruz. O anlamda da motivasyonumuz yüksek diyebilirim.