Koronavirüs salgının tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına almasıyla birlikte sanayide üretim düştü ve fabrikaların bazılarında makinalar durma noktasına geldi. Buna rağmen sanayiciye gelen yüksek elektrik faturaları sanayide şok etkisi yaptı. Konuyla ilgili açıklama yapan OSBDER Hilmi Uğurtaş, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) elektrik faturalarına öngörülenin çok üstünde bir maliyet bindirdiğini belirtti ve gelen elektrik fatura bedellerinin şok etkisi yarattığını söyledi.  

SANAYİCİ AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR 

Sanayicinin casino siteleri bir yandan istihdamı korumaya çalıştığını diğer yandan üretime devam etmeye çabaladıklarını söyleyen Uğurtaş, gelen yüksek faturalarla sıkıntıya düştüklerini dile getirdi. Uğurtaş, konuyla ilgili açıklamasını şu sözlerle yaptı: “Türkiye’nin ve dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmesinin zaruri olduğunu biliyoruz. Ancak faturaların içeriğine baktığımız zaman YEKDEM maliyetlerinin öngörülenin üzerine çıktığını görüyoruz. Örnek vermek gerekirse İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde MWh başına rakamlar 2020 yılının Mart ayında 77,21 TL’lik YEKDEM payı olan elektrik faturası 361,40 TL’ydi. Nisan ayında ise YEKDEM bedeli 139,53 TL’ye çıktı ve fatura bedelimiz 420,38 TL’ye ulaştı. Mayıs ayının ilk yarısına baktığımızda da YEKDEM bedelinin 233,31 TL olmasıyla birlikte faturanın 533 TL’ye ulaşacağı görülüyor. Tüm bu rakamlarda bize son 2 ay içerisinde yüzde 43 oranında artış yaşandığını gösteriyor.” dedi.  

SANAYİCİLER MALİYET HESABI YAPAMIYOR 

Sanayicilerin maliyet hesabı yapamadığına dikkat çeken Uğurtaş, bu durumu iki nedene bağladığını şu sözlerle belirtti. “Sanayicimiz artan fatura bedellerini karşılayabilmek için kaynak arayışına girdi. Ayrıca bir sonraki dönemin elektrik faturasını öngörememeye başladı. Bu da sanayicinin maliyet hesabı yapamamasına neden oldu” dedi. Sanayicilerin siparişle çalıştığına dikkat çeken Uğurtaş, 3 önce maliyet hesaplayıp fiyatları bu şekilde verdikten sonra yüzde 46’lık bir artışla karşı karşıya kaldıkları için zor durumda kaldıklarını söyledi. 

İSTİHDAM KAYBIMIZ DAHA BÜYÜK 

“Pandemi sürecinde Atatürk OSB’de enerji tüketimimiz yüzde 20 civarında azaldı” diyen Uğurtaş, hazır giyim sektöründe 50’nin üzerinde firma kapandığını, kısa çalışmaya geçen ya da ücretsiz izne çıkarılan kişi sayısının 10 bini geçtiğini belirtti. Uğurtaş, ikinci tehlikenin işsizlik olacağını söyledi.