Tamamıyla fiziksel sebeplere bağlıdır. Her iki ucunda 90 m permanent link ve 5 m patch kablo içeren 4 konnektörlü bir channel için 100 m mesafe sınırlaması aslında belirli bir uygulama için olabilecek en kötü durum performans faktörlerine dayanır. Endüstri standartları kuruluşları otuz küsur yıl önce, belirli bir uygulama ve uzunluk için maksimum frekansta, belirli performans parametrelerinin sinyalin uzak uca doğru bir şekilde ulaşma yeteneğini etkilediğini ilk twisted-kablo standartlarını geliştirirken fark ettiler. Örneğin ek kaybı (yani sinyal zayıflaması) birincil bir sınırlayıcı faktördür. Herhangi bir kablo uzunluğun boyunca sinyal azalması meydana geliyor. Uzunluk ne kadar çok oluyorsa, sinyal kayıpları da o kadar fazla oluyor. Daha yüksek frekanslara ve yeni kablo tasarımlarına sahip yeni uygulamalar geliştirilmesi bile standartlara bağlı kalındı. Performans parametreleri doğrultusunda 100 m’lik mesafe için standartlaştırıldı. Bu standartlar performans özelliklerinin geliştirilmesi konusunda önemli oranda basitleşmesini sağladı. 

Her zaman 100 m aşılmayacak şekilde kablolama yapılırsa performans parametreleri desteklemesi amaçlanan uygulamaya bağlı olarak her bir kablo için kolayca tahmin edilebilir. Bu nedenle CAT 5e maksimum 24 dB ek kaybına sahipken, CAT 6’nın ek kaybı 21.3 dB’dir. Direnç ve ısı gibi ek kaybını etkileyebilecek başka faktörlerin varlığını not etmek önem arz ediyor. 
Yayılma gecikmesi kablo uzunluğuyla ilgili bir diğer performans belirtisidir. Twisted kablolarda yayılma gecikmesi, kablonun uzunluğuna, taşıdığı frekansa ve nominal yayılma hızına bağlıdır. Bir sinyalin vakumdaki ışık hızına göre kablodan geçiş hızını ve sinyal kaybı olmadan desteklenecek sinyali karakterize edilmesini NVP sağlıyor. Farklı bükümler nedeniyle, gecikme çiftler arasında farklı olabilir. Bu da birden fazla çift data taşırken bir sorun oluşturmaktadır.

GEREKLİLİKLER NELERDİR?

Kablo satıcıları nasıl extended kablo teklif edebiliyor? Standartlar en kötü senaryoya dayandığından, çoğu saygın kablo satıcıları zaten bu standartları aşarak headroom sunmaktadır. 100m mesafenin ötesine geçmesi gereken birçok cihaz, erişim kontrol cihazları, acil durum çağrı kutuları ve güvenlik kameraları gibi daha düşük hızlı cihazlardır. Genişletilmiş uzunlukları destekleyebilmek için cihazın gerektirdiğinden çok daha yüksek bir bant genişliğine sahip kablo kullanmaktır. Örneğin, Anixter Utility Grade UTG20 kabloları, 10 Mbps'i 185 metreye, 100 Mbps'i 150 metreye, 1 Gbps'i en az 100 metreye ve 10 Gbps'i 100 metreye kadar data aktarımını destekleyebilir.
DC direnci dengesizliği de devreye giriyor. Şayet iki iletken arasındaki DC direnç farkı çok yüksekse, PoE gibi ortak mod voltajı eşit olarak bölünmez. Bu da veri sinyallerinin bozulmasına neden olabilir. DC direnci dengesizliği yükseltmemek için extended kablolar fazla sayıda daha dikkatle üretiliyor. 

ÜRETİCİ BAZLI SPESİFİK BAĞLANTILARI TEST ETME

Extended kablo kullanmayı seçerseniz, kurulumun standartlara uygun olmayacağını bilmek gerekmektedir. Onları çözüm hakkında eğitmeniz gerekebilir. Bir ürünün standartlara uygun olsa bile onu test etmeniz gerekir. Neyse ki, Fluke Networks’ün modüler Versiv ürün yazılımı, extended kablonun kolay FAIL / PASS testi için DSX Cable Analyzer serisi bakır kablo sertifikasyon cihazlarında üreticiye özel sınırlar eklememizi kolaylaştırıyor.