ESCON Enerji, süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Lactalis’in Ukrayna Mykolaiv fabrikası için önemli bir projeyi hayata geçirdi. Escon Enerji, proje kapsamına kasım ayında başladığı performans garantili enerji verimliliği projesini Nisan ayı içerisinde tamamlayacak. Projeye göre fabrikanın buzlu sisteminde yapılan revizyonla soğutma için çalışma gerçekleştirecek. Neticede ise harcanan elektrik tüketimini yüzde 26 oranında düşürmüş olacak. Fabrika enerji tüketiminde ise toplam yüzde 12 tasarruf sağlanacak. Bu yatırım kendisini iki yılın altında bir sürede amorti edecek. 

“ESKİ VE DÜŞÜK VERİMLİ SİSTEMİ SON TEKNOLOJİ SOĞUTMA SİSTEMİ İLE DEĞİŞTİRİYORUZ”

ESCON Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, projenin teknik detayları ile ilgili bilgi verdi. Ünlü, “Süt ve süt ürünleri üretimindeki en önemli sürecini buzlu su sistemleri oluşturuyor. Biz de Lactalis’in Ukrayna fabrikasında, soğutma sisteminin revizyonunu yapmak üzere harekete geçtik. Bu kapsamda eski ve düşük verimli sistemi, son teknoloji soğutma sistemi ile değiştiriyoruz. Performans garantili enerji verimliliği revizyonumuz ile yılda 851.708 kW elektrik tasarrufu sağlanacak. Bu da fabrikanın soğutma için harcadığı elektrik tüketiminde yüzde 26, toplam fabrikanın enerji tüketiminde yüzde 12 tasarrufa denk gelecek. Bu yüksek tasarruf sayesinde proje kendini iki yılın altında bir sürede amorti edecek” dedi.

HEDEF LACTALİS’İN DÜNYA GENELİNDEKİ 250 FABRİKASINA HİZMET VERMEK 

Ünlü, projenin detaylarını şu sözlerle anlatmaya devam etti: “Escon Enerji olarak Lactalis’in global sistem çözüm ortağı olarak firmanın hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki fabrikalarında enerji verimliliğiyle ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hizmet vermeye başladığımız süre zarfı içerisinde Lactalis’in Türkiye’de bulunan beş fabrikasında projeler geliştirdik. Bu projelerin arasında atık ısı geri kazanımı, soğutma sistemi ve soğuk hava depoları revizyonu, enerji izleme ve otomasyon sistemleri olmak üzere birçok projeyi hayata geçirdik. Bu projelerin Verimlilik Artırıcı Proje desteklerinden faydalanabilmesi için firmaya danışmanlık hizmeti sunduk. Bu başarılı çalışmaların ardından Lactalis’in global tedarikçisi olduk. Bu da Lactalis’in dünya genelinde bulunan 250’ye yakın fabrikasına enerji verimliliğini artırıcı hizmet ve sistem çözümleri verebileceğimiz anlamına geliyor. Şu ana kadar firmanın Güney Afrika, Efremov-Rusya ve Pavlograd-Ukrayna fabrikalarına teknik destek hizmeti sağladık. Hedefimiz, Lactalis’in Laval-Fransa’da bulunan mühendislik merkezi ile koordineli olarak bütün üretim tesislerine hizmet verebilmek.” dedi.