Sanayi sektöründe en yüksek oranda tüketilen ilk üç enerji türü elektrik, doğal gaz ve kömür olarak sıralanıyor. Geçtiğimiz aylarda elektriğe gelen zamların ardından 1 Kasım itibarıyla geçerli olmak üzere doğal gaza yapılan yüzde 48,4’lük zam sanayicilerin enerji maliyetlerinde büyük bir artışa neden oldu.  

"İŞLETMELER HİÇ YATIRIM YAPMADAN ENERJİ VERİMLİ HALE GELEBİLİR"

 Sanayi tesislerinde enerji verimliliği alanındaki mevcut durumu ortaya koymak üzere hazırladıkları ‘Türk Sanayisinin Enerji Verimliliği Raporu’ başlıklı çalışmayı geçen hafta kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Onur Ünlü, “Dünya genelinde başta enerji tedarikinde yaşanan aksaklıklar olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı enerji fiyatları artıyor. Ülkemizde de benzer bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu nedenle işletmelerin, enerji maliyetlerini düşürmek için hiç vakit kaybetmeden enerji verimliliği çalışmalarına odaklanmaları gerekiyor. Raporumuz için 14 sektördeki 320 işletmeyi incelediğimizde enerji verimliliği çalışmaları yapıldığı takdirde ortalama yüzde 30 tasarruf edilebileceğini gördük. Hatta bu oran ticari binalarda yüzde 67,3, orman ürünlerinde yüzde 49,9, kağıtta yüzde 45,07, gıdada ise yüzde 44,7’ye kadar yükseliyor. Bu da Türk sanayisinin yüksek bir enerji potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor” dedi.  

21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK 21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK

Enerji verimlilik projelerini hayata geçirme noktasında işletmeler tarafından görülen en büyük engelin finansmana erişim olduğunu ifade eden Ünlü, Enerji Performans Sözleşmeleri (EPS) ile sanayicilerin bir kuruş dahi harcamadan tesislerini enerji verimli hale getirebileceklerini de sözlerine ekledi. 

SANAYİDE ENERJİ KULLANIMINI AZALTMAYA YÖNELİK ÖNERİLER:

1-    Yalıtım eksikliklerinin giderilmesi kayıpları azaltarak ısıtma giderlerini düşürür.
2-    Enerji tüketimini azaltmak için tesisatlardaki su, hava ve buhar kaçakları önlenmelidir. 
3-    Kazanlarda hava/yakıt ayarının yapılması doğal gaz tüketimini azaltır.
4-    Kondenstopların kontrolü, bakımı veya değişimi buhar talebini ve doğalgaz tüketimini düşürür. 
5-    Isıtma giderlerini azaltmak için iklimlendirme sistemlerinde sıcaklık optimizasyonu yapılmalıdır. 
6-    Atık ısının geri kazanılmasıyla yakıt tüketimi azaltılabilir. 
7-    Proseste sıcak su ihtiyacı varsa ısı pompası kullanılmalıdır. Isı pompasının bir tarafı ısıtma bir tarafı soğutma yaptığından hem elektrik hem de doğal gazdan tasarruf sağlar.
8-    Otomasyon sistemlerinin etkin kullanımı ve operasyonel iyileştirmeler enerji tüketimini azaltır.